Hlavní jídlo

Obalovaná cuketa s česnekovo-bazalkovým dipem

Momentálně si naplno užíváme cuketové sezóny. Díky naší paní sousedce máme zásobu cuket rovnou z její zahrádky. A tak jedeme cuketu na všechny způsoby od sladkého, po polévky, zeleninovou směs s kuskusem, přílohu ke kuřecímu masu nebo právě chuťovku ve formě obalovaných cuketových řízků. Když k nim uvaříte i brambory, klidně je můžete podávat na víkendový oběd. Určitě se těšte na další recepty.

Ingredience

  • 500 g střední cukety
  • 100 g strouhanky
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • hladká mouka
  • sůl, pepř
  • olej (na smažení)
  • dip
    • 1 zakysaná smetana
    • hrst lístků bazalky
    • 2-3 stroužky česneku
    • sůl, pepř

Postup

  1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 8 mm kolečka. Důležité je, aby cuketa nebyla příliš stará a velká a neměla v sobě moc tvrdých semínek, jinak by bylo nutné semínka (střed) odstranit.
  2. Cuketové kolečka obalujeme v trojobale. Nejprve každé kolečko obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaným vejci s mlékem + solí + pepřem a nakonec ve strouhance smíchané s parmazánem.
  3. Smažíme na pánvi dozlatova. Usmažené kousky pokládáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej. Podáváme s připraveným česnekovo-bazalkovým dipem.

Česnekovo-bazalkový dip

Zakysanou smetanu smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými lístky bazalky. Dosolíme a dopepříme dle chuti.

Já bazalku ve smetaně rozmixovala, ale připravte se, že mixováním se změní konzistence dipu na spíše přeliv, i tak ale velmi dobrý. 😉

obalovana-cuketa-s-bazalkovo-cesnekovym-dipem-2

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..