Obalovaná cuketa s česnekovo-bazalkovým dipem
Momentálně si naplno užíváme cuketové sezóny. Díky naší paní sousedce máme zásobu cuket rovnou z její zahrádky. A tak jedeme cuketu na všechny způsoby od sladkého, po polévky, zeleninovou směs s kuskusem, přílohu ke kuřecímu masu nebo právě chuťovku ve formě obalovaných cuketových řízků. Když k nim uvaříte i brambory, klidně je můžete podávat na víkendový oběd. Určitě se těšte na další recepty.
Ingredience
- 500 g střední cukety
- 100 g strouhanky
- 30 g strouhaného parmazánu
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- hladká mouka
- sůl, pepř
- olej (na smažení)
- dip
- 1 zakysaná smetana
- hrst lístků bazalky
- 2-3 stroužky česneku
- sůl, pepř
Postup
- Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 8 mm kolečka. Důležité je, aby cuketa nebyla příliš stará a velká a neměla v sobě moc tvrdých semínek, jinak by bylo nutné semínka (střed) odstranit.
- Cuketové kolečka obalujeme v trojobale. Nejprve každé kolečko obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaným vejci s mlékem + solí + pepřem a nakonec ve strouhance smíchané s parmazánem.
- Smažíme na pánvi dozlatova. Usmažené kousky pokládáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej. Podáváme s připraveným česnekovo-bazalkovým dipem.
Česnekovo-bazalkový dip
Zakysanou smetanu smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými lístky bazalky. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
Já bazalku ve smetaně rozmixovala, ale připravte se, že mixováním se změní konzistence dipu na spíše přeliv, i tak ale velmi dobrý. 😉