
Dýňové rizoto
Podzim bez nějakého toho dýňového receptu si už neumím představit. Z dýně můžete vykouzlit polévku, hlavní jídlo, ale klidně i nějaký ten dezert. Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na jednoduché a rychlé dýňové rizoto, do kterého můžete přidat téměř jakékoliv “zbytky” masa, které vám zbyly např. z minulého dne.
Ingredience pro 2 porce
- 150g rýže (nejlépe kulatozrnné)
- 150g dýně Hokkaidó
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvých lístků tymiánu
- kuřecí maso (2 obrané pečené kuřecí paličky)
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (popř. 1/2 kostky bujónu)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla na orestování (popř. olej)
- sůl dle potřeby
- sýr na dozdobení
Postup
- Dýni nakrájíme i se slupkou na menší kostičky (1-1,5 cm).
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na tuku, poté přidáme dýni, rýži a krátce osmahneme.
- Vše zalijeme vývarem, přidáme tymián a vaříme mírným varem pod pokličkou 10 minut.
- Poté přilijeme smetanu a vaříme dalších cca 8 minut. Pokud se nám tekutina vypaří až moc rychle, nebojte se podlít trochou vody.
- Do hotové dýňové rýže vmícháme upečené kuřecí maso, dosolíme dle potřeby a při servírování posypeme sýrem.

