Hlavní jídlo

Dýňové rizoto

Podzim bez nějakého toho dýňového receptu si už neumím představit. Z dýně můžete vykouzlit polévku, hlavní jídlo, ale klidně i nějaký ten dezert. Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na jednoduché a rychlé dýňové rizoto, do kterého můžete přidat téměř jakékoliv “zbytky” masa, které vám zbyly např. z minulého dne.

Ingredience pro 2 porce

  • 150g rýže (nejlépe kulatozrnné)
  • 150g dýně Hokkaidó
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvých lístků tymiánu
  • kuřecí maso (2 obrané pečené kuřecí paličky)
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (popř. 1/2 kostky bujónu)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla na orestování (popř. olej)
  • sůl dle potřeby
  • sýr na dozdobení

Postup

  1. Dýni nakrájíme i se slupkou na menší kostičky (1-1,5 cm).
  2. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a orestujeme na tuku, poté přidáme dýni, rýži a krátce osmahneme.
  3. Vše zalijeme vývarem, přidáme tymián a vaříme mírným varem pod pokličkou 10 minut.
  4. Poté přilijeme smetanu a vaříme dalších cca 8 minut. Pokud se nám tekutina vypaří až moc rychle, nebojte se podlít trochou vody.
  5. Do hotové dýňové rýže vmícháme upečené kuřecí maso, dosolíme dle potřeby a při servírování posypeme sýrem.

Dýňové rizoto-1

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..