Tortilly s pečenými masovými kuličkami
Plněné tortilly jsou velmi vděčné jídlo. Většinou u nás vede verze s kuřecím masem, tentokrát jsem však vyzkoušela trochu netradičně právě s masovými kuličkami.
Při servírování doporučuju maso i každou zeleninu dávat do zvláštních misek, a tak si každý u stolu může naplnit tortillu tím, co mu zrovna chutná. Klidně můžete recept doplnit dalšími surovinami jako červenou cibulí, paprikou, kyselými okurkami, … chuti se meze opravdu nekladou. Pak už jen zbývá zabalit a pořádně si jídlo vychutnat.
Masové kuličky můžete připravit i dětem. Zde to však nepřehánějte s kořením. Vynechejte nejlépe muškátový oříšek a klidně i sůl. Výhoda tohoto receptu je ta, že není problém během přípravy udělat dvě různé verze. Kuličky navíc nesmažíte, nýbrž pečete v troubě a není potřeba přidávat žádný olej.
Ingredience
- na masové kuličky
- 500 g mletého masa (mix vepřový a hovězí)
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 1-2 lžíce mléka
- 1 lžíce dijonské popř. plnotučné hořčice
- sůl, pepř, mletý kardamom, špetka muškátového oříšku, drcený římský kmín (nemusí být)
- tortilly 8 kusů
- ledový salát
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 1/2 okurky
- dip
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- trocha čerstvého kopru
- trocha čerstvého koriandru
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravíme směs na masové kuličky. Mleté maso promícháme dohladka a poté smícháme s výše uvedenými surovinami. Z masové směsi pak rukami tvoříme menší kuličky, které dáme péct na plech s pečícím papírem na cca 20 minut při 200 °C.
Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu a připravíme jogurtový dip.
Hotové kuličky podáváme v tortille sehřáté v mikrovlnce dle návodu popř. můžete využít i sendvičovač, tortillu přehnout napůl a krátce zapéct.