
Tvarohové špaldové knedlíky s jahodovo-rebarborovým přelivem
Po týdenní pauze, kterou jsme se synem strávili u rodiny na Moravě, mám pro vás další recept. Jak jinak než s jahodami, jejichž sezóna je právě tu a které jsem si přivezla z Moravy. A jelikož začaly samosběry, určitě se také na nějaký s malým vypravíme, přeci jen jahod není nikdy dost a už teď se těším na jahodovou zmrzlinu či koláč.
Jednou z možností, jak využít jahody jsou právě tvarohové knedlíky, u nás v rodině velmi oblíbené. Jsou jednoduché na přípravu a ideální do mrazáku, kdy pak už stačí pouze vytáhnout, hodit do vroucí vody a během chvilky máte oběd připravený. Tentokrát jsem připravila neplněnou a trochu zdravější verzi této klasiky s přidáním špaldové mouky.
V blízké době se můžete těšit na plněné tvarohové knedlíky dle rodinného receptu!
Ingredience pro 30 malých knedlíčků
těsto
- 1 polotučný tvaroh (použila jsem ve vaničce)
- 200 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 1,5 lžíce rozpuštěného másla
- špetka soli
přeliv
- 50 g rebarbory
- 150 g jahod
- cca 70 ml vody
- 2-3 lžíce třtinového cukru
dozdobení
- kousky jahod
- zakysaná smetana/jogurt
- nastrouhaný perník (nemusí být)
Postup
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme tvaroh, rozpuštěné a zchladlé máslo (pokud by bylo moc teplé, srazilo by se nám vejce) a vejce. Vše promícháme a poté postupně vmícháváme mouku se špetkou soli. Těsto zpracujeme do bochánku a necháme chvíli odpočívat.
Mezitím si připravíme přeliv. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Jahody nakrájíme na čtvrtiny. Přeliv připravuji v menší pánvi, můžete však využít i menší hrnec. Rebarboru dáme do pánve, zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme pod pokličkou 3 minuty mírně vařit, poté přisypeme cukr a kousky jahod a vaříme další cca 2 minuty. Směs přendáme do vhodné nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přeliv je hotový, a pokud máte rádi více sladký, klidně si přidejte víc cukru (aby vám ale nekřupal mezi zuby, je nutné směs prohřát, aby se rozpustil popř. cukr rozpustit v troše horké vody).
Z těsta tvarujeme drobné kuličky. Z uvedeného množství mi vyšlo 30 kuliček. Těsto se v rukou může trochu lepit, posypte si je tedy vždy moukou (klidně několikrát). Pokud se lepí až moc a nejde vám s ním dobře pracovat (přeci jen i tvarohy se mohou trochu lišit), klidně trochu mouky do těsta přidejte.
Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme kuličky a vaříme mírným varem, dokud nám nevyplavou na povrch (já měla do 5 minut uvařeno).
Kuličky dáme na talíř, přelijeme přelivem, přidáme kousky nakrájených jahod, kopeček zakysané smetany popř. jogurtu (pro menší děti) a pokud si chcete opravdu smlsnout, můžete posypat nastrouhaným perníkem. Já využila obyčejný perník, který se dává dětem na Mikuláše. 🙂

