Dezerty

Šlehačková bábovka

Už jsem ochutnala spoustu různých bábovek a velmi častým problémem je to, že je bábovka moc suchá. Máme pro to v rodině i speciální pojmenování “Dusivka”. Tento recept na šlehačkovou bábovku mám od svojí babičky a u nás doma je hodně oblíbená. Ať už klasická, mramorová či s nějakým ovocem, každopádně nikdy dusivá.

Ingredience

  • 280 g polohrubé výběrové mouky
  • 150 g cukr moučka
  • 4 vejce (velikost M)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 smetana ke šlehání (250 ml)
  • 1 zarovnaná lžíce kakaa

Postup

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky třeme s mletým cukrem, přidáme smetanu ke šlehání a polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z bílků vyšleháme sníh a na závěr ho opatrně do těsta vmícháme.

Pokud chcete vytvořit mramorovou bábovku, jakou mám na fotce, oddělte cca 1/4 těsta a vmíchejte 1 lžíci kakaa. Následně dejte těsto do vymazané bábovkové formy v pořadí: světlé těsto, na to kakaové těsto a zase světlé těsto.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C cca 40 minut. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče trochu jinak, doporučuji zkoušku tzv. špejlovým testem. Zapíchněte špejli do bábovky, a pokud zůstane špejle suchá, tzn. nebude na ní mokré těsto, bábovka je upečená.

Tip

Moje babička vždy vysypává formu kokosem místo moukou. Vyzkoušejte a dodejte svojí bábovce trochu jinou chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..