
Citrónový koláč s borůvkami
Jeden z příkladů skvělé kombinace sladké a kyselé chuti je právě tento moučník. Stačí kousek citrónového koláče a určitě vás zasytí. I když náplň obsahuje poměrně dost cukru, vyváží to právě ne moc sladký korpus a lesní borůvky. Navíc občas si takto zamlsat určitě není na škodu. Otestováno jak dospělými, tak dětmi.
Ingredience
- Těsto
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 3 lžíce vody
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- špetka soli
- Náplň
- 200 g cukr krupice
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 5 vajec
- 3-4 citrony (125 ml citrónové šťávy+kůra)
- 125 ml smetany de luxe 40 %
- Dozdobení
- 1 smetana ke šlehání + zbytek smetany nepoužité u náplně
- 1/3 ztužovače šlehačky (nemusí být)
- 150 g lesních borůvek
Postup
Korpus
- Mouku smícháme s cukrem a solí.
- Pomocí hrubé části struhadla do ní nastrouháme vychlazené máslo (primo z lednice).
- Vše propracujeme rukama do drobenky. Pracujeme rychle, ať se těsto nezahřívá.
- Nakonec přidáme studenou vodu a spojíme vše do jedné hroudy těsta. Příliš nehněteme. Kousky v těstě vůbec nevadí a mají tam být.
- Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně hodinu (klidně přes noc) odpočinout.
- Poté vytáhneme z lednice, necháme chvilku povolit a rozválíme na pečicím papíře na plát. Při válení můžete těsto maličko podsypat moukou, ale nepřežeňte to.
- Vyválený plát přeneseme do formy o průměru cca 26 cm. Začistíme okraje, dno promícháme vidličkou a dáme do mrazáku na 20 minut vychladit.
- Poté dno formy vyložíme alobalem, na který nasypeme jakékoliv luštěniny pro zatížení a koláč předpečeme v troubě 10 minut při 180 °C.
- Alobal s luštěninami odstraníme a připravíme si náplň.
Náplň
- Metličkou rozmícháme cukry s vejci, a poté do směsi přilijeme smetanu a citrónovou šťávu.
- Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme při 180 °C cca 35-40 minut.
Dozdobení
Upečený koláč necháme pořádně vychladnout (v lednici) a ozdobíme ušlehanou šlehačkou a borůvkami.

