Vepřová pečeně na tymiánu se šťouchanými brambory
Upéct vepřovou pečeni jsem zamýšlela už delší dobu. Nejprve jsem se na to však musela připravit. Zaprvé najít, kde vůbec koupit maso. U nás ve městě je řada řeznictví, které však vybrat a hlavně, kde sehnat dostatečně kvalitní maso, byla otázka. Nakonec jsem na doporučení vyrazila do samotné historické části našeho města, kde jsem si vystála s kočárkem úctyhodnou frontu. To mi potvrdilo, že budu určitě na tom správném místě. Odnášela jsem si krásný kousek vepřové pečeně (tzv. karé), bez kosti. Nyní zbývalo už jen pročíst internet, co vlastně s tím. Měla jsem jasnou představu: Chci maso opravdu pečené a ne dušené, a proto jsem se hned v začátcích vyhla receptům s pokličkou. Nakonec jsem zvolila určitou zlatou střední cestu mezi dvěma dobře vypadajícími recepty, která se vyplatila.
Ingredience pro 4-6 porcí
Vepřová pečeně
- 800 g vepřové pečeně
- 3 cibule
- 4 lžíce vepřového sádla
- 3 stroužky česneku
- tymián, sůl
Šťouchané brambory
- 800 g brambor typu B
- 4 jarní cibulky
- 3 lžíce másla
- sůl
Postup
Vepřová pečeně
Nejprve si připravíme směs na potření masa. Na pánvi rozehřejeme 4 zarovnané lžíce sádla. Přelijeme do misky a necháme trochu vychladit, abychom se nespálili, ale sádlo bylo stále tekuté. Přidáme 3 stroužky česneku, tymián a sůl.
Maso svrchu nařízneme několika zářezy (cca 1 cm do hloubky) a potřeme připravenou směsí ze všech stran (ztuhnutí sádla na mase nevadí, na pánvi se znovu rozehřeje). Pečeni svážeme potravinářským provázkem. Orestujeme na pánvi ze všech stran. Nebojte se každou stranu nechat trochu déle, ať se vytvoří krásná zlatohnědá barva. Poté maso vyjmeme a do výpeku přidáme cibule nakrájené na kolečka. Promícháme a necháme chvíli restovat.
Maso pečeme na cibulovém lůžku při 150 °C cca 50 minut. Pokud vám trouba peče méně, můžete protáhnout až na 1 hodinu. Během pečení není potřeba maso nijak polévat a já ani nepodlévala. Pokud se vám však zdá, že se cibule moc připaluje, podlijte trochou vody.
Hotovou pečeni nakrájejte, a polijte cibulovým “přelivem” s výpekem.
Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, přidáme máslo a osolíme. Vše rozšťoucháme a přidáme nakrájenou jarní cibulku. Opatrně promícháme a můžeme podávat.