Jehněčí kotlety aneb Vařím s Mikrofarmou
Při své nedávné návštěvě Prahy jsem navštívila i Mikrofarmu na Jiřáku a odnesla si odtamtud tašku plnou masa. Koncept Mikrofarmy je založený na mase od místních ekofarem a při nákupu se dozvíte nejen odkud maso přesně je, ale i způsob chovu, jeho stáří, … Zároveň Mikrofarma není jen řeznictvím, ale i bistrem nabízející jídla od snídaňových specialit až po polévky, burgery, …
Mým favoritem v tašce se stalo jehněčí z Bílých Karpat. I když jsem měla možnost ochutnat jehněčí již několikrát, jeho příprava byla pro mě premiéra. Jelikož jsem si vybrala pořádný kus hřebínku (kotleta vcelku), pozvala jsem i svou kamarádku se synem. A zatímco my dospělé jsme si pak náležitě užívaly ohlodávání kostí, dětem jsem maso dodatečně obrala. 🙂
Ingredience pro cca 4 porce
- 500 g jehněčích kotlet
- olivový olej, bylinky, 1/2 citrónu, sůl, pepř
- bramborový salát
- 4 střední brambory
- 10 ředkviček
- 80 g mix salátu (rukola, mladý červený mangold, mladý špenát, mladé listy červené řepy)
- 4 jarní cibulky
- sůl, drcený pepř
- jogurtový dresink
- 125 g jogurtu řeckého typu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián, majoránka)
- 1/2 lžičky soli (popř. dle chuti)
- drcený pepř dle chuti
Postup
Jehněčí kotlety
Hřebínek (kotlety vcelku) rozdělíme na cca 2 kusy (tak aby se v pohodě vešly na pánev) a pomažeme směsí ze soli, pepře, bylinek, oleje a citronové šťávy. necháme aspoň půl hodiny odpočinout.
Poté ze všech stran orestujeme na pánvi s olejem a dáme péct do zapékací mísy do trouby na 20 minut při 175°C. Nakonec rozporcujeme na jednotlivé kotletky.
Jogurtový dresink
Smícháme vše dohromady.
Bramborový salát
Všechny suroviny pořádně omyjeme. Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme doměkka. Poté smícháme se salátem, nakrájenou jarní cibulkou včetně zelené natě a ředkvičkami nakrájenými na čtvrtiny. Trochu osolíme, opepříme a zalijeme jogurtovým dresinkem.
Tip
Místo restování a pečení v troubě můžete také jehněčí kotlety, ať už zvlášť nebo vcelku (hřebínek), grilovat. Stačí pár minutek z každé strany.