Perník
Jednou z typických buchet v řadě domácností je určitě perník. Tato rychlá a jednoduchá buchta plná kakaa s vůní perníkového koření okouzlí nejenom dospělé, ale i děti. Můžete ho proříznout a naplnit jakoukoliv marmeládou, polít hořkou čokoládou, posypat kokosem či jinými ořechy nebo podávat s kopečkem šlehačky a lístkem máty.
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25 g kakaa
- 150 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 300 ml polotučného mléka
- 200 ml oleje
- 1 kypřicí prášek a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce skořice, 1 lžička perníkového koření
- na dozdobení: povidla, kokos
Postup
- Smícháme všechny sypké ingredience- mouky, škrob, cukry, kakao, koření, a nakonec i kypřící prášek a sodu.
- Přidáme zbylé tekuté ingredience: mléko s rozmíchanými vejci a olejem.
- Vypracujeme těsto, které nalijeme na plech s pečicím papírem (já použila vyšší menší plech 34×26 cm)
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 25-30 minut.
- Nakonec perník pomažeme povidly a posypeme strouhaným kokosem.