
Hraběnčiny řezy
Již dlouho jsem chtěla pro vás připravit tento rodinný recept na úžasný jablečný koláč aneb Hraběnčiny řezy. Obzvlášť vynikající s domácími mírně nakyslými jablky, které dodají tomuto dezertu ten správný šmrnc. Můžete si samozřejmě i zaexperimentovat a doplnit jablečnou vrstvu o rozinky, brusinky, skořici či domácí vanilkový extrakt.
Ingredience
- těsto
- 3 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 420 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 1 prášek do pečiva
- citrónová kůra z 1/2 citrónu
- náplň
- 5 větších jablek
- 50 g drcených vlašských ořechů
- sněhová vrstva
- 3 bílky
- 70 g cukr krupice
- půl lžičky vinného octa
Postup
- Máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Přidáme žloutky a pořádně promícháme.
- Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Ze vzniklého těsta oddělíme 1/3 a tu dáme do mrazáku. Zbylé 2/3 těsta rukama rozprostřeme na menší vyšší plech (např. 35×27 cm) vyložený pečicím papírem.
- Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na těsto. Posypeme nadrcenými vlašskými ořechy.
- Bílky vyšleháme s cukrem a octem a vniklý sníh rozprostřeme na jablečno-ořechovou vrstvu.
- Vyndáme si těsto z mrazáku a na hrubé části struhadla ho rovnoměrně nastrouháme na sněhovou vrstvu.
- Pečeme při 175 °C cca 30 minut.
Tip! Pokud máme v lednici přebytečný bílek, klidně můžeme použít a připravit vyšší vrstvu sněhu.



