
Pomerančový tvarohový koláč
Tento koláč z tvarohu a s pomeranči určitě stojí za zkoušku. Mám ráda jeho sladkou a zároveň trochu nakyslejší svěží chuť.
Pomerančů si doma užíváme převážně v zimních měsících. Jednak jsou plné vitamínů a jednak během ostatních období dáváme přednost spíše našemu sezónnímu ovoci. Pokud seženete chemicky neošetřené pomeranče, tím lépe. Avšak sama vím, že narazit na ně v tradičních supermarketech, je prakticky nemožné. Na internetu jsou však možnosti daleko větší, a pokud máte nějaký odzkoušený tip, kam na ně, ráda si nechám poradit.
Ingredience
- Korpus
- 200 g sušenek (např. Lotus sušenky)
- 100 g másla
- Náplň
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 tvarohy ve vaničce (celkem 500 g)
- 3 vejce
- 100 g cukr krupice
- 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku
- trocha pomerančové kůry
- plátky pomeranče na dozdobení
Postup
- Sušenky rozdrtíme v mixéru, přidáme rozehřáté máslo a vytvoříme sušenkové těsto, které rozložíme do dortové formy o průměru 24 cm (pokud chcete vyšší, použijte menší formu). Rozložíme i na stěny cca do výšky 1-2 cm. Necháme v lednici ztuhnout.
- Mezitím si připravíme náplň. Vejce pomocí vidličky rozšleháme a pořádně promícháme s ostatními ingrediencemi. Klidně na smíchání použijte robot.
- Náplň nalijeme na sušenkovou vrstvu a pečeme při 170 °C cca 50 minut.
- Poté necháme v otevřené troubě vychladnout. Na závěr ozdobíme kolečky pomeranče a uchováváme v lednici. Podáváme vychlazený.

