Dezerty

Tvarohový koláč s borůvkami a rybízem

Tomuto křehkému koláči plném tvarohové náplně určitě neodoláte. Jelikož jsem potřebovala na jaře zlikvidovat zásoby z mrazáku, použila jsem zamrazené borůvky s červeným rybízem. Pokud byste použili nějaké jiné ovoce popř. jinou kombinaci, doporučuji pak upravit poměr cukru v náplni. V borůvkovo-rybízové verzi je koláč tak akorát sladký i kyselý zároveň.

Ingredience

  • těsto  
    • 200 g hladké mouky
    • 100 g másla
    • 20 g cukr krupice
    • 4-5 lžic ledové vody
  • náplň    
    • 2 tučné tvarohy ve vaničce                                                                                                                                                                          
    • 2 vejce
    • 50 g rozpuštěného másla
    • 170 g cukr krupice
    • 50 ml mléka
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 40 g kukuřičného škrobu  
    • 200 g ovoce (borůvky s rybízem), možné i mražené

Postup

  1. Nejprve si vypracujeme těsto. Smícháme mouku, cukr a přidáme na malé kostky nakrájené máslo přímo z lednice. Opatrně zpracujeme dohromady (příliš nehněteme, nejlépe krátce v kuchyňském robotu) a nakonec přidáme po lžících ledovou vodu, aby se nám drobenka spojila v těsto. Pracujeme rychle a snažíme se těsto příliš rukama nezahřívat.
  2. Následně dáme těsto do lednice nejlépe přes noc.
  3. Připravíme si náplň. Cukr, rozpuštěné máslo a žloutky utřeme do pěny. Poté přidáme mléko s rozmíchaným škrobem, tvarohy a vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme a nakonec zapracujeme vyšlehané bílky.
  4. Formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vložíme vyválené těsto. Nalijeme na něj tvarohovou náplň a posypeme ovocem.
  5. Pečeme při 180 °C cca 45 minut.  



Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..