Tvarohový koláč s borůvkami a rybízem
Tomuto křehkému koláči plném tvarohové náplně určitě neodoláte. Jelikož jsem potřebovala na jaře zlikvidovat zásoby z mrazáku, použila jsem zamrazené borůvky s červeným rybízem. Pokud byste použili nějaké jiné ovoce popř. jinou kombinaci, doporučuji pak upravit poměr cukru v náplni. V borůvkovo-rybízové verzi je koláč tak akorát sladký i kyselý zároveň.
Ingredience
- těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 20 g cukr krupice
- 4-5 lžic ledové vody
- náplň
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 170 g cukr krupice
- 50 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 40 g kukuřičného škrobu
- 200 g ovoce (borůvky s rybízem), možné i mražené
Postup
- Nejprve si vypracujeme těsto. Smícháme mouku, cukr a přidáme na malé kostky nakrájené máslo přímo z lednice. Opatrně zpracujeme dohromady (příliš nehněteme, nejlépe krátce v kuchyňském robotu) a nakonec přidáme po lžících ledovou vodu, aby se nám drobenka spojila v těsto. Pracujeme rychle a snažíme se těsto příliš rukama nezahřívat.
- Následně dáme těsto do lednice nejlépe přes noc.
- Připravíme si náplň. Cukr, rozpuštěné máslo a žloutky utřeme do pěny. Poté přidáme mléko s rozmíchaným škrobem, tvarohy a vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme a nakonec zapracujeme vyšlehané bílky.
- Formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vložíme vyválené těsto. Nalijeme na něj tvarohovou náplň a posypeme ovocem.
- Pečeme při 180 °C cca 45 minut.