Hlavní jídlo

Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou

Slaný koláč neboli také quiche [kiš] je jedním z typických francouzských pokrmů. Jeho kouzlo spočívá v úžasných obměnách, jelikož do náplně můžete použít prakticky cokoliv, co dům dá, od různých druhů sýrů, po zeleninové varianty s brokolicí, špenátem, až po ty masové se slaninou, uzeným či kuřecím masem. Je vynikající jak teplý, tak studený a pochutnáte si na něm při obědě, večeři, či jen tak při posezení s přáteli. Určitě neváhejte vyzkoušet!

Ingredience

Těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vlažné vody
  • špetka soli

Náplň

  • 1 menší cuketa (250 g)
  • 200 g sýra ricotta
  • 1 smetana ke šlehání 31%
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce pažitky
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo. Pokud máte máslo přímo vytažené z lednice, nastrouhejte ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla. Těsto se pak bude lépe zpracovávat. Přidáme vejce a rukama vše smícháme. Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.

Těsto vytáhneme z lednice, necháme trochu povolit a rozválíme. Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce. Předpékáme v troubě na 180 °C 10 minut.

Než se nám těsto předpeče, připravíme si náplň. Smícháme vejce se smetanou a pomocí vidličky řádně rozkvedláme, aby nám vznikla jednolitá hmota. Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme. Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.

Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme. Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule. Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.

Tip

Pokud vaše trouba disponuje funkcí gril, zapněte ji na pár minut na samotný závěr pečení. Koláč pak dostane lepší barvu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..