
Slaný koláč s cuketou, ricottou a červenou cibulkou
Slaný koláč neboli také quiche [kiš] je jedním z typických francouzských pokrmů. Jeho kouzlo spočívá v úžasných obměnách, jelikož do náplně můžete použít prakticky cokoliv, co dům dá, od různých druhů sýrů, po zeleninové varianty s brokolicí, špenátem, až po ty masové se slaninou, uzeným či kuřecím masem. Je vynikající jak teplý, tak studený a pochutnáte si na něm při obědě, večeři, či jen tak při posezení s přáteli. Určitě neváhejte vyzkoušet!
Ingredience
Těsto
- 230 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- špetka soli
Náplň
- 1 menší cuketa (250 g)
- 200 g sýra ricotta
- 1 smetana ke šlehání 31%
- 3 vejce
- 1 červená cibule
- 3 lžíce pažitky
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravíme těsto. Do mouky nasypeme špetku soli, promícháme a přidáme máslo. Pokud máte máslo přímo vytažené z lednice, nastrouhejte ho do mouky pomocí hrubé strany struhadla. Těsto se pak bude lépe zpracovávat. Přidáme vejce a rukama vše smícháme. Vznikne nám drobenka, kterou pomocí lžic vlažné vody spojíme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice aspoň na hodinu odpočinout.
Těsto vytáhneme z lednice, necháme trochu povolit a rozválíme. Vložíme do koláčové formy o průměru 27 cm, na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Z toho samého důvodu na něj položíme alobal, na který nasypeme jakoukoliv syrovou (nevařenou) luštěninu či rýží, kterou máme po ruce. Předpékáme v troubě na 180 °C 10 minut.
Než se nám těsto předpeče, připravíme si náplň. Smícháme vejce se smetanou a pomocí vidličky řádně rozkvedláme, aby nám vznikla jednolitá hmota. Přidáme ricottu, sůl, pepř, nakrájenou pažitku a vše pořádně promícháme. Cuketu a cibuli omyjeme a oboje nakrájíme na kolečka.
Poté co se nám těsto předpeče, vytáhneme ho, odstraníme z něj alobal se zátěží (luštěniny, rýže) a troubu nevypínáme, neboť ji vzápětí použijeme. Na těsto nalijeme připravenou ricottovou náplň a následně poklademe plátky cukety a cibule. Vložíme zpět do trouby a pečeme při stávajících 180 °C dalších 30 minut.
Tip
Pokud vaše trouba disponuje funkcí gril, zapněte ji na pár minut na samotný závěr pečení. Koláč pak dostane lepší barvu.

