Hlavní jídlo

Ratatouille

Další vynikající pokrm francouzské kuchyně je Ratatouille. Jídlo, které proslavil stejnojmenný animovaný film, kde malá myš dokáže, že vaření není jen výsada lidí, ale že “vařit muže každý”. Právě příprava Ratatouille byla zlatým hřebem tohoto filmu a zároveň také našeho dnešního oběda. Tato delikatesa se skládá z několika druhů zeleniny a osloví nejednoho příznivce bezmasé kuchyně. Způsoby přípravy však mohou být odlišné a i výsledná forma pokrmu se v různých domácnostech liší. Já zvolila vlastní výrobu omáčky a klasické pečení.

Ingredience

  • 1 menší lilek
  • 1 malá cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • olivový olej
  • sůl

Omáčka:

  • 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • tymián, bazalka
  • sůl

Postup

Nejprve si připravíme omáčku. Nakrájíme nadrobno cibulku, česnek a vše orestujeme na lžíci olivového oleje. Poté přidáme plechovku rajčat, tymián, sůl a cca 5 minut povaříme. Hotovou omáčku rozmixujeme mixérem (menší kousky nevadí), přidáme nasekanou bazalku a nalijeme do zapékací nádoby.

Připravíme si zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme v cedníku 15 minut tzv. vypotit (pustí vodu, kterou osušíme ubrouskem). Taktéž ostatní zeleninu nakrájíme na kolečka.

Do zapékací nádoby na vrstvu omáčky klademe za sebe jednotlivé kousky zeleniny. Já dávala střídavě: lilek, půl kolečka žluté papriky, cuketa, půl kolečka červené papriky a znovu lilek, … Pokud vám na konci stejně jako mně bude nějaká ta zelenina přebývat např. cuketa, klidně ji někam napasujte, výsledný efekt bude i tak úžasný a barevný.

Zeleninu potřeme svrchu trochou olivového oleje a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme cca 40 minut

Tip

Podávejte s opečenou bagetou a kozím sýrem nebo jako přílohu k masu.

Ratatouille s kozim syrem

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..