Losos s pečenými bramborami a koprovým dipem
Jedna z nejoblíbenějších ryb u nás v rodině je právě losos. Pochutnáváme si na něm jak my dospělí, tak můj 9měsíční syn, kterému však kousek ryby připravuji dušením nad párou. Určitě doporučuji nekupovat lososa v mraženém stavu, ale pouze chlazeného a to platí pro jakoukoliv rybu. Já sama si vybírám filety s kůží vespod a vždy dávám pozor, aby neměly příliš šedých částí masa, které jsou tučnější a pro mě osobně pak ne až tak chuťově dobré. Velkou výhodou takto kupovaných filet je i absence kostí, což ocení především děti.
Ingredience
- 1 menší filet lososa s kůží
- rané brambory
- 1 citrón
- máslo
- olivový olej
- 4 druhy pepře, sůl
Na koprový dip: 3 natrhané listy bazalky, 2 lžíce čerstvě nasekaného kopru, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, sůl
Postup
Brambory omyjeme, osušíme, několikrát propíchneme vidličkou a pomažeme olivovým olejem. S olejem to zbytečně nepřeháníme, opravdu stačí jen trocha. Vložíme přímo na rošt trouby předehřáté na 200 °C a pečeme doměkka cca 60 minut. Doba pečení je závislá na velikosti brambor. Pokud nechceme, aby nám brambory během přípravy lososa vychladly, vložíme je do mísy a zakryjeme alobalem.
Filet lososa položíme kůží dolů na plech s pečícím papírem. Osolíme, opepříme a poklademe tenkými plátky másla. Místo 4 druhů pepře můžeme použít jakékoliv koření na ryby. Nakonec navrch dáme několik koleček citrónu. Citróny kupujeme nejlépe chemicky neošetřené a v případě že nemáme, pořádně před použitím slupku vydrhneme. Lososa pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 minut. Důležité je opravdu zbytečně pečení neprotahovat, aby losos nebyl příliš vysušený.
Kvůli úspoře energie a především času peču lososa i brambory zároveň. Po 45 minutách pečení brambor přidám do trouby plech s lososem.
Lososa podáváme s pečenými bramborami, které jsme nařízli do křížku, zmáčkli a naplnili koprovým dipem.