Polévky

Dýňová polévka

Jedním z typických podzimních jídel je bezesporu dýňová polévka. Pamatuji si, když jsem se s ní setkala poprvé, kdy přede mě položili misku oranžové polévky zdobené dýňovými semínky a už po prvním ochutnání pro mě tehdy neobvyklé a nové chuti jsem byla rozhodnuta ji doma vyzkoušet a uvařit. Receptů na dýňovou polévku lze samozřejmě dohledat několik, avšak já do ní chtěla dát i něco ze sebe a tak nastala fáze experimentování a dolaďování chuti. Nyní jak začne podzim a urodí se první dýně, nesmí tato delikatesa na našem stole chybět.

Ingredience

  • 650 g dýně Hokaido (bez semínek)
  • 1 střední brambora
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 700 ml vody
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • mletý zázvor, muškátový oříšek, pepř, sůl
  • na ozdobu: zakysaná smetana, dýňová semínka, dýňový olej

Postup

Pro mě nejoblíbenější příprava dýně Hokaido je pečení. Vynikne tak více její vůně a navíc pokud máme dýně větší množství, než na recept potřebujeme, můžeme pak jednoduchým rozmixováním pečené dýně a přidáním vody připravit dýňové pyré, které lze uchovávat v mrazáku. Výhodou dýně Hokaido je to, že se nemusí loupat, čímž velmi usnadní její přípravu.

Dýni zbavíme semínek a i se slupkou nakrájíme na větší kousky, které rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200 °C cca 40 minut. Dýně musí být na konci krásně měkká.

V hrnci si na lžíci másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku a kolečka mrkve. Přidáme trochu mletého zázvoru a zalijeme vývarem a vodou. Vše osolíme, opepříme a přidáme na malé kostičky nakrájenou bramboru. Vaříme mírným varem pod pokličkou 15 minut a následně přidáme pečenou dýni, 2 lžíce smetany a dalších 5 minut povaříme. Polévku nakonec rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem, dochutíme muškátovým oříškem a dle potřeby ještě dosolíme. Pokud máte rádi polévku méně hustou, nařeďte trochou horké vody.

Servírujeme s kopečkem zakysané smetany a slanými dýňovými semínky, které si můžete připravit sami doma v troubě, nebo koupit v kterémkoliv supermarketu. Polévku je možné také dochutit kapkou dýňového oleje, který má opravdu výraznou aromatickou chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..