Hlavní jídlo

Těstoviny se smetanovou mátovou omáčkou

Zítra nám oficiálně začíná léto a s ním samozřejmě období dovolených, koupání, slunění, grilování a prostě celkově většího odpočinku. Zvlášť když je venku krásně, málokomu se chce trávit hodiny u sporáku a přemýšlet, co uvařit. Dnes vám přináším první z řady rychlých letních receptů.

Když se zamyslím, jaká jídla u nás v létě převažují, budou to určitě těstoviny na tisíc způsobů. Jejich výhoda je v rychlosti přípravy a také opravdu širokém použití. Dají se připravit naslano/nasladko, vařit/zapékat, podávat studené či teplé,… Proto, když potřebuji připravit opravdu něco rychlého, volím právě je.

Nedávno jsem se přihlásila do výzvy s portálem Blogerky.cz a byla jsem mezi několika šťastlivci, kteří obdrželi balíček těstovin Adriana pro vytvoření nějakého toho letního receptu, z čehož jsem měla opravdu velkou radost. Rovnou jsem taky při přípravě ne zcela dobrovolně odzkoušela, jaké je to, když se těstoviny vaří trochu déle, než je uvedeno na obalu. Ti, co mají malé děti, jistě pochopí. 😉 Musím říct, že to těstoviny zvládly opravdu dobře.

Ingredience pro cca 4 porce

  • 350 g těstovin např. Adriana Eliché
  • 500 ml smetany ke šlehání (popř. 1 smetana ke šlehání+ 1 smetana na vaření)
  • 2 hrsti máty
  • 1 zarovnaná lžička kukuřičného škrobu
  • 1 menší stroužek česneku
  • 40 g nesolených kešu oříšků
  • 200 g sýru Feta
  • pepř (4 druhy pepře)
  • sůl
  • olivový olej

Postup

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu.

V mezičase si nameleme kešu oříšky ne úplně najemno, aby nám zůstaly i větší kousky. Mám ráda, jak v jídle hezky křupou. Pokud nemáte po ruce mixér, můžete oříšky dát do igelitového sáčku a rozdrtit je paličkou na maso.

Připravíme si mátovou omáčku: Trochu smetany ponecháme bokem a rozmícháme v ní lžičku kukuřičného škrobu. Zbytek nalijeme do vyšší pánve, mírně osolíme (nemusí být moc, sýr feta je už slaný), opepříme, přidáme lístky máty (na obrázku je pouze menší část lístků) a přivedeme k varu. Poté přilijeme smetanu se škrobem a vaříme do požadovaného zhoustnutí (pár minut). Přidáme prolisovaný malý stroužek česneku a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Těstoviny s mátovou omáčkou-1

Uvařené těstoviny promícháme s trochou olivového oleje. Přilijeme omáčku, přisypeme oříšky, promícháme a posypeme rozdrobeným sýrem Feta. Ozdobíme lístky máty.

A jaký je váš oblíbený recept?

2 komentáře

  • Bludička Večernice

    To vypadá opravdu dobře. Pravděpodobně to zkusím s těstovinami, které jsem si přivezla z Itálie. Musí to být opravdu chutné a svěží. Máty se nám letos urodilo dost, takže to je výzva 🙂

    • Mezi hrnci

      Určitě dejte vědět, jak se povedlo. 😉 Na chatě máme máty taky vždycky plno, jen v bytě se jí bohužel až tak nedaří.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..