
Rybízový tvarohový koláč
Sezóna rybízu je v plném proudu. Nevím jak vy, ale já mám nejraději rybíz přímo z keříku do pusy. Když už pak natrhaný, tak a u nás tyto drobné bobulky frčí nejvíc na nějakém tom koláči, ať už v trochu pracnější kynuté variantě, či jednoduchém drobenkovém koláči.
Ingredience
- 250 g polohrubá mouka
- kvásek
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce cukr krupice
- 100 ml polotučné mléko
- špetka polohrubé mouky
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce cukr krupice
- tvarohová náplň
- 1 tvaroh ve vaničce
- kůra z 1/2 citrónu
- cukr moučka dle chuti
- 1 vejce
- rybíz
- drobenka (nemusí být)
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Mléko dáme do sklenice, mírně ohřejeme v mikrovlnce, aby bylo trochu teplé, nesmí být však moc. Přidáme do něj rozdrobené kvasnice, cukr a trochu mouky. Vše zamícháme a necháme vzejít. Do 5 minut už kvásek zdvojnásobí objem a můžeme s ním dále pracovat.
- Mouku prosejeme, přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné ne moc teplé máslo. Vše zpracujeme v míse pomocí delší vařečky do těsta popř. kuchyňského robota. Správně připravené těsto se na stěny nádoby nelepí. V případě potřeby přidejte trochu mouky.
- Posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. Doba kynutí závisí na okolní teplotě a pohybuje se od cca 45 minut a déle.
- Poté vyválíme těsto a přeneseme na plech s pečícím papírem. Opravdu se nebojte a vyválejte velký koláč- těsta je dost, případně můžete udělat i čtverec nebo 2 menší. Okraje koláče vyvýšíme.
- Připravíme si tvarohovou náplň smícháním výše uvedených surovin. Na koláč naneseme střídavě tvarohovou náplň a rybíz. Tvarohovou náplň můžete nanášet sáčkem s ustřihnutým rožkem.
- Na závěr můžete koláč posypat drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru krupice (poměr 1,5:1:1).
- Pečeme při 170 °C cca 30 minut.


2 komentáře
Jitka
Tento koláč je naprosto vynikající!!!
Hledala jsem recept s tvarohem a ovocem a tento je zatím nejlepší!
Koláč byl velký, tak jsem dala tvarohy dva. Mám ráda slabé těsto a hodně náplně.
Děkujeme moc za recept!
Krásné léto!
JÍŤA
Mari
Přesně tento jsem hledala. Dělám doma nejvíc moučníky právě s tvarohem a nebo smetanou. Mohu doporučit třeba https://www.pomodo.cz/recepty/hrnkovy-jahodovy-kolac-s-tvarohem-a-zakysanou-smetanou který j epro mě s tímto vaším receptem asi nej tohoto léta! Maruška