Dezerty

Vanilková panna cotta s jahodovou omáčkou

Poslední dny jsou opravdu teplé a co je lepšího, než se osvěžit tímto lehkým smetanovým dezertem. Kombinace vanilky a jahod vás určitě očaruje. Je to zaručená klasika. Přestože vanilkový lusk není zrovna nejlevnější surovina, právě v tomto dezertu jeho vůně a chuť krásně vyzní. Pokud jste tedy chuť pravé vanilky ještě nezkoušeli, doporučuji právě tento recept.

Na dezertu panna cotta je ta krása, že ho lze úžasně kombinovat. Co takhle vyzkoušet třeba mátovou verzi.

Ingredience pro 4 kousky

  • 1 smetana ke šlehání (200g)
  • 1 smetana na vaření (200 g)
  • 2 zarovnané lžičky sypké želatiny + 2 lžíce vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce cukr krupice
  • přeliv
    • 250 g jahod (pár jahod nechat na ozdobu)
    • 2 lžíce vody
    • cukr krupice dle chuti popř. jahodová marmeláda
    • 1 lžička citrónové šťávy

Postup

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábeme dužinu (zrníčka). Smetany vlijeme do hrnce, přidáme dužinu i zbylé poloviny vanilkového lusku. Promícháme a vše svaříme s cukrem. Poté odstavíme a necháme vanilku louhovat.
  2. Mezitím si smícháme ve skleničce želatinu s vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Poté ze smetany odstraníme lusky (pokud nemáte rádi vanilková zrníčka, můžete smetanu scedit), přidáme nabobtnanou želatinu (vytvoří vám hroudu, tak se nelekněte) a vše zahřejeme, až se želatina rozpustí. Stačí opravdu jen zahřát, již nevaříme.
  3. Vzniklou směs nalijeme do formiček a necháme vychladit. Pro urychlení můžete použít vodní lázeň. Poté dáme do lednice a necháme několik hodin ztuhnout. Ztuhnutí vyžaduje opravdu několik hodin a klidně můžete nechat v lednici tuhnout přes noc.
  4. Na jahodový přeliv si v hrnci či pánvi svaříme jahody s trochou vody a cukrem. Místo cukru můžete použít jahodovou marmeládu. Po rozvaření směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  5. Vychlazený přeliv nalijeme na ztuhlý dezert, ozdobíme plátky jahod a lístky máty.

Tip

Pokud nemáte vhodné formičky, můžete dezert připravit i ve skleničkách popř. použít menší kávové hrníčky, které promažete trochou oleje, aby se dal dezert poté vyklopit. Při vyklápění z hrníčků si klidně pomozte nožem, kterým objedete okraje dezertu.

Vanilková panna cotta s jahodami-6

Vanilková panna cotta s jahodami-5

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..