Cukroví

Zázvorky

Letos začínám vánoční cukroví s babiččiným receptem na zázvorky. Toto typické staročeské cukroví dostalo jméno podle hlavní ingredience a to zázvoru. Díky němu pak dostávají nádhernou zázvorovou vůni a jemně štiplavou chuť.

Zázvorky stejně jako tradiční perníčky je nejlépe nechat nějaký ten týden uležet, aby krásně změkly. Já se přiznám, že je jím klidně i dřív. 😉

Ingredience pro cca 3 plechy

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g cukr krupice
  • 3 žloutky
  • 2,5 bílku
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 10 g rozpuštěného másla
  • 10 g mletého zázvoru

Postup

  1. Z bílků vyšleháme sníh a do něj nejlépe za pomoci robotu vetřeme (v této fázi už použijte metličky na tření, ne na šlehání) žloutky a cukr. Směs v robotu třeme 15 minut.
  2. Poté mouku smícháme s kypřícím práškem a zázvorem.
  3. Sypkou moučnou směs si vysypeme na vál (kuchyňskou linku) a doprostřed přilijeme rozpuštěné máslo (nesmí být moc teplé). Za stálého zpracování rukama postupně přilíváme tekutou směs z robotu a hněteme, dokud nevytvoříme dokonale hladké nelepivé těsto.
  4. Hotové těsto za podsypávání moukou ihned vyválíme na 0,5 cm placku a vykrajujeme požadované tvary. Zázvorky dáme na plech s pečícím papírem a necháme nejlépe přes noc na lince oschnout (popř. minimálně 5 hodin).
  5. Poté pečeme při 165 °C dorůžova. Já pekla každý plech cca 10 minut, tento čas je však pouze orientační, každá trouba peče jinak. Hotové zázvorky jsou světlé s mírně narůžovělým nádechem, který poznáte nejlépe zespodu zázvorky.
  6. Vychladlé zázvorky necháme uležet v chladu.

zazvorky-4

zazvorky-3

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..