Perníčky
Dalším z rodinných receptů jsou tradiční perníčky. Jejich výhodou je, že ihned po upečení nejsou nijak zvlášť tvrdé a není je tedy potřeba péct příliš dopředu.
I když máme stejný recept, stejně perníčky chutnají u každého z nás jinak. Tím důvodem je pak použité koření. Pokud nemáte doma hmoždíř a nechce se vám trávit čas nad tlučením koření, určitě využijte již připravené směsi perníkového koření, které naleznete v obchodech. I já používám kupovanou směs a to při pečení velikonočních perníčků. Na Vánoce si ale sama připravuji směs anýzu, fenyklu, hřebíčku, badyánu a skořice.
Pokud máte rádi tmavší perníčky, můžete přidat kakao (dejte pak o trochu méně mouky). Kakao vždy pořádně smícháme s moukou a teprve poté prosejeme.
Ingredience
- 750 g hladké mouky
- 200 g cukr moučka
- 8 lžic tekutého medu (nejlépe pokojové teploty)
- 250 g změklého másla
- 4 vejce
- 1 vrchovatá lžička sody
- 2 lžíce perníkové koření
- 1 vejce na potření
Postup
- Hladkou mouku nejlépe prosejeme s kořením a sodou na vál. Poté do ní přidáme cukr, tekutý med, máslo a rukama zpracováváme.
- Nakonec přidáme vajíčka a hněteme, až se vytvoří dokonale hladké nelepivé těsto.
- Hotové těsto dáme do lednice odležet nejlépe přes noc (aspoň 10 hodin).
- Poté vyválíme na cca 3 mm plát a vykrajujeme libovolné tvary.
- Pečeme na pečícím papíru při 175 °C. Doba pečení záleží na vaší troubě, na velikosti a tloušťce perníčků. Já pekla každý plech cca 10-12 minut.
- Ihned po vyndání z trouby horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Tip
Při zpracovávání si z těsta vždy ukrojte menší část, kterou vyválejte, a zbytek udržuje v chladu v lednici. S těstem se vám bude lépe pracovat.
Pokud nemáte dobrý pocit z potření syrovým vajíčkem po pečení, můžete pro jistotu na chvilku potřené perníčky na plechu znovu vložit na minutku do trouby.