Cukroví

Perníčky

Dalším z rodinných receptů jsou tradiční perníčky. Jejich výhodou je, že ihned po upečení nejsou nijak zvlášť tvrdé a není je tedy potřeba péct příliš dopředu.

I když máme stejný recept, stejně perníčky chutnají u každého z nás jinak. Tím důvodem je pak použité koření. Pokud nemáte doma hmoždíř a nechce se vám trávit čas nad tlučením koření, určitě využijte již připravené směsi perníkového koření, které naleznete v obchodech. I já používám kupovanou směs a to při pečení velikonočních perníčků. Na Vánoce si ale sama připravuji směs anýzu, fenyklu, hřebíčku, badyánu a skořice.

Pokud máte rádi tmavší perníčky, můžete přidat kakao (dejte pak o trochu méně mouky). Kakao vždy pořádně smícháme s moukou a teprve poté prosejeme.

Ingredience

  • 750 g hladké mouky
  • 200 g cukr moučka
  • 8 lžic tekutého medu (nejlépe pokojové teploty)
  • 250 g změklého másla
  • 4 vejce
  • 1 vrchovatá lžička sody
  • 2 lžíce perníkové koření
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Hladkou mouku nejlépe prosejeme s kořením a sodou na vál. Poté do ní přidáme cukr, tekutý med, máslo a rukama zpracováváme.
  2. Nakonec přidáme vajíčka a hněteme, až se vytvoří dokonale hladké nelepivé těsto.
  3. Hotové těsto dáme do lednice odležet nejlépe přes noc (aspoň 10 hodin).
  4. Poté vyválíme na cca 3 mm plát a vykrajujeme libovolné tvary.
  5. Pečeme na pečícím papíru při 175 °C. Doba pečení záleží na vaší troubě, na velikosti a tloušťce perníčků. Já pekla každý plech cca 10-12 minut.
  6. Ihned po vyndání z trouby horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Tip

Při zpracovávání si z těsta vždy ukrojte menší část, kterou vyválejte, a zbytek udržuje v chladu v lednici. S těstem se vám bude lépe pracovat.

Pokud nemáte dobrý pocit z potření syrovým vajíčkem po pečení, můžete pro jistotu na chvilku potřené perníčky na plechu znovu vložit na minutku do trouby.

pernicky-2

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..