Cukroví

Velikonoční linecká vajíčka

O Velikonocích ráda obcházím velikonoční trhy a jarmarky. Narazíte zde na rozmanitě malovaná vajíčka, věnce, různé hrnčířské výrobky, sladké trdelníky, perníčky, pletené pomlázky či také různá vykrajovátka. Já letos neodolala a přikoupila do své sbírky velikonoční vykrajovátka na linecké. Zvolila jsem s motivem zajíčka, najít však můžete i s kačenkou, stačí se projít po stánkách např. v Praze na Andělu.

Samotné linecké si nemusíte spojovat pouze s obdobím Vánoc, ale taková linecká vajíčka potěší i koledníky o Velikonocích. Když také zaměníte typickou rybízovou marmeládu za meruňkovou, dáte jim hned trochu jinou (jarnější) podobu.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1-2 lžíce studené vody
  • meruňková marmeláda na slepení
  • moučkový cukr na zdobení

Postup

Mouku smícháme s cukrem, přidáme na hrubé straně struhadla nastrouhané máslo, žloutky a citrónovou kůru. Máslo v tomto případě používám přímo vytažené z lednice. Ručně zpracujeme. Ze začátku těsto připomíná spíše drobenku, postupně se pod rukama začíná spojovat. Mám odzkoušeno, že po přidání vody se vytvoří krásně jednotné těsto, které se netrhá. Hotové zabalíme do potravinářské fólie a dáme aspoň na hodinu do lednice (já nechala 2 hodiny).

Těsto vytažené z lednice necháme venku trochu povolit a vyválíme na pomoučeném vále. Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme na pečícím papíře v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova.

Po vychladnutí slepujeme marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..