Borůvkový kynutý koláč
Už je to nějaký ten týden, co jsem pekla tento úžasný kynutý tvarohový koláč s borůvkami. Od té doby jsem ho pekla již několikrát a v různých variantách, ať už s použitím špaldové mouky, jiného ovoce (broskve, nektarinky) či s mandlovou drobenkou. To je na něm právě to nejúžasnější, možnost libovolné kombinace ovoce a zaručeně skvělé chuti.
Ingredience
- 250 g polohrubá mouka
- kvásek
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce cukr krupice
- 100 ml polotučné mléko
- špetka polohrubé mouky
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukr krupice
- tvarohová vrstva
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 1 vejce
- cukr moučka dle chuti (cca 3 lžíce)
- 250 g borůvek
- posypka z másla, cukru a polohrubé popř. hrubé mouky
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Mléko dáme do sklenice, mírně ohřejeme v mikrovlnce, aby bylo trochu teplé, nesmí být však moc. Přidáme do něj rozdrobené kvasnice, cukr a trochu mouky. Vše zamícháme a necháme vzejít. Do 5 minut už kvásek zdvojnásobí objem a můžeme s ním dále pracovat.
- Mouku prosejeme, přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné ne moc teplé máslo. Vše zpracujeme v míse pomocí delší vařečky do těsta. Správně připravené těsto se na stěny nádoby nelepí.
- Posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě 35 minut kynout. Těsto by mělo nádherně nakynout, pokud se tak nestane (mně se zatím povedlo vždy), nechte ještě 15 minut kynout a ověřte, že nemáte těsto na příliš chladném místě.
- Poté těsto rozválíme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na fotce si můžete všimnout, že koláč je celkem nízký, poprvé jsem totiž zvolila velký plech, pokud chcete těsto vyšší, doporučuji plech cca 35×27 cm.
- Necháme těsto na plechu ještě krátce nakynout a mezitím si připravíme tvarohovou vrstvu smícháním výše uvedených surovin. Poté jí pokryjeme těsto a posypeme borůvkami. Nakonec můžeme navrch přidat drobenku.
- Pečeme při 175 °C cca 30 minut.