Dezerty

Borůvkový kynutý koláč

Už je to nějaký ten týden, co jsem pekla tento úžasný kynutý tvarohový koláč s borůvkami. Od té doby jsem ho pekla již několikrát a v různých variantách, ať už s použitím špaldové mouky, jiného ovoce (broskve, nektarinky) či s mandlovou drobenkou. To je na něm právě to nejúžasnější, možnost libovolné kombinace ovoce a zaručeně skvělé chuti.

Ingredience

  • 250 g polohrubá mouka
  • kvásek
    • 1/2 kostky droždí
    • 1 lžíce cukr krupice
    • 100 ml polotučné mléko
    • špetka polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukr krupice
  • tvarohová vrstva
    • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
    • 1 vejce
    • cukr moučka dle chuti (cca 3 lžíce)
  • 250 g borůvek
  • posypka z másla, cukru a polohrubé popř. hrubé mouky

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko dáme do sklenice, mírně ohřejeme v mikrovlnce, aby bylo trochu teplé, nesmí být však moc. Přidáme do něj rozdrobené kvasnice, cukr a trochu mouky. Vše zamícháme a necháme vzejít. Do 5 minut už kvásek zdvojnásobí objem a můžeme s ním dále pracovat.
  2. Mouku prosejeme, přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné ne moc teplé máslo. Vše zpracujeme v míse pomocí delší vařečky do těsta. Správně připravené těsto se na stěny nádoby nelepí.
  3. Posypeme trochou mouky, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě 35 minut kynout. Těsto by mělo nádherně nakynout, pokud se tak nestane (mně se zatím povedlo vždy), nechte ještě 15 minut kynout a ověřte, že nemáte těsto na příliš chladném místě.
  4. Poté těsto rozválíme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na fotce si můžete všimnout, že koláč je celkem nízký, poprvé jsem totiž zvolila velký plech, pokud chcete těsto vyšší, doporučuji plech cca 35×27 cm.
  5. Necháme těsto na plechu ještě krátce nakynout a mezitím si připravíme tvarohovou vrstvu smícháním výše uvedených surovin. Poté jí pokryjeme těsto a posypeme borůvkami. Nakonec můžeme navrch přidat drobenku.
  6. Pečeme při 175 °C cca 30 minut.

Borůvkový kynutý koláč

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..