Koláč s bílým chřestem a jahodami
Máme za sebou několik krásných slunečných a teplých dní a my jsme jeden z nich využili pro dopolední piknik v trávě. Nevím jak vy, ale já posezení v trávě prostě miluju a co může být lepšího, než když se k vám někdo přidá. Samozřejmě žádný piknik se neobejde bez něčeho dobrého k zakousnutí a na tomto jednoduchém a velmi chutném koláči si nás pochutnalo hned víc. 🙂
Na blogu je to již můj druhý recept s bílým chřestem, pokud se tedy o něm chcete dozvědět něco víc, určitě mrkněte na Chřestová polévka s bazalkou
Ingredience
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g cukr moučka
- 1 vejce
- 70 ml mléka
- 50 ml oleje
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- špetka jedlé sody
- 150 g bílý chřest
- 150 g jahod
- moučkový cukr na dozdobení
Postup
Zmrazené jahody necháme v dostatečném předstihu rozmrazit (nemusí být úplně).
Bílý chřest oloupeme a nakrájíme na špalíčky, dáme vařit do vroucí vody na cca 6 minut.
Nyní si připravíme těsto: Mléko, vejce, olej a cukr smícháme a poté za stálého šlehání přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a jedlou sodou. Šleháme, až je směs krásně hladká (stačí 1-2 minuty). Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 24 cm a poklademe jahodami a uvařeným chřestem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 minut.
Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem.
2 komentáře
Jitka Valachovičová
Určitě moc dobrý koláč – vyzkouším, asi by mne nenapadlo kombinovat chřest a jahody, ale proč né. Já jsem dnes vařila chřestovou polévku, taky byla dobrá.
Zdravím kuchařinky!♥
Mezi hrnci
Děkuju. 🙂 Dejte vědět, jak vám chutnal. 😉