Polníčkový salát s chřestem a ovocem
Máme tu pátek, a pokud počasí jakžtakž vydrží, čeká mě o víkendu návštěva Street Food Festivalu. Počítám s tím, že to bude určitě dosti náročné, hlavně pro můj žaludek. 🙂 Právě proto jsem se rozhodla zvolit dneska poněkud odlehčenější verzi oběda. Tento úžasný salát vytvoříte během chviličky a můžete si ho dát klidně i jako svačinku v teplých dnech. Díky lístkům máty je příjemně osvěžující.
Ingredience pro 2-3 porce
- 100 g polníčku
- 100 g chřestu
- 4 větší jahody
- 1 zelené jablko
- 1 broskev
- několik lístků máty
- 1 lžíce rýžového sirupu (pokud nemáte tak medu)
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
Postup
Nejprve si uvaříme zelený chřest. Spodní třetinu chřestu oloupeme a konce cca 0,5 cm odkrojíme. Nakrájíme na špalíčky, hlavičky zvlášť svážeme a dáme vařit na cca 4 minuty (hlavičky vaříme postavené). Uvařený chřest zchladíme studenou vodou
Všechny zbylé suroviny omyjeme, jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky, broskev na plátky, jahody na čtvrtiny. Všechno ovoce smícháme s polníčkem a uvařeným chřestem. Přidáme nasekanou mátu a zalijeme rýžovým sirupem, citrónovou šťávou a olivovým olejem.