Základní hovězí vývar
Základní hovězí vývar, je něco, co čeká dříve či později každou kuchařku. Dá se připravovat z různých části, ať už je to oháňka, hrudí, kosti, či právě žebra. Stejně tak každá rodina má svůj vlastní recept a postup. Můžete ho použít ihned nebo ho klidně zamrazit pro další použití. V mrazáku vám minimálně 2 měsíce určitě vydrží. Mám odzkoušeno zamrazování do plastových nádob i skleniček od přesnídávek, zde je ale nutné naplnit jen max. do 3/4 skleničky, aby nám v mrazáku nepraskla. Pokud máte navíc malé děti, není nad to si tuto výživnou tekutinu zamrazit do tvořítek na led a přidávat pak k domácím zeleninovým příkrmům. To je taky jeden z důvodů, proč vývar nesolím.
Ingredience
- 600 g hovězích žeber
- 1 větší mrkev (130 g)
- 1 petržel (100 g)
- 1 větší cibule
- koření (1 bobkový list, 7 kuliček nového koření, 7 kuliček pepře)
- 2 litry vody
Postup
Do hrnce vložíme žebra, koření a očištěnou zeleninu, kterou překrojíme napůl. Zalijeme vodou a dáme vařit. Hned jak voda dosáhne varu, začneme sbírat pěnu, která vystoupí na povrch, a teplotu ztlumíme na nejnižší stupeň. Necháme pod mírně odkrytou pokličkou 3-4 hodiny tzv. táhnout. Během první půlhodiny ještě občas seberu vzniklou pěnu, která by jinak vývar zakalila.
Na konci vývar přelijeme přes jemné sítko a můžeme použít na polévku popř. zamrazit pro další použití.
Vařená hovězí žebra obereme a maso použijeme do polévky, do pomazánky nebo do příkrmů pro vaše malé děti.