Polévky

Chřestová polévka s bazalkou

Chřestová polévka-1

Jelikož jsem si z Chřestových slavností přivezla hromadu chřestu, na našem jídelním stole se teď objevuje každý den. Tato chřestová polévka nám dělala společnost hned dva dny po sobě. Opravdu mě překvapilo, jak moc chutnala mému synovi (samozřejmě v nesolené podobě). Chřestovou polévku můžete připravovat jak z bílého, tak zeleného chřestu. Já tentokrát zvolila světlou variantu a doplnila příjemně osvěžující chutí bazalky.

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu, vitamíny a další zdraví prospěšné látky. V obchodech se setkáte s třemi barevnými variantami : bílou, zelenou a fialovou … já sama jsem zatím narazila pouze na první dvě. Český chřest má u nás dlouhou historii, a pokud chcete vidět chřestová pole, zajeďte si na farmu do Hostína u Vojkovic. Můžete si ho zde také přímo koupit. Není totiž nad opravdu čerstvý chřest.

Bílý chřest se pěstuje v hlíně, která je přikrytá fólií a bílá barva je tedy způsobena absencí slunečního záření, které by ho změnilo na zelený.

Bílý a zelený chřest se liší nejen svojí barvou a chutí ale také odlišností přípravy. Na rozdíl od zeleného je nutné bílý chřest loupat prakticky celý (až na hlavičku). Začínáte s loupáním pod jeho hlavičkou a pokračujete směrem dolů.

Pokud se chcete o českém chřestu dozvědět více, mrkněte na http://www.ceskychrest.cz.

Ingredience

  • 500 g chřestu
  • 1 střední cibule
  • 1 l kuřecího vývaru
  • menší hrst bazalky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • krutonky a lístky bazalky na dozdobení

Postup

Chřest pomocí škrabky oloupeme, odřízneme dřevnaté konce (cca 1 cm) a nakrájíme na špalíčky (cca 3 cm).

Cibuli nakrájíme nadrobno, v hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibulku, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme kousky chřestu, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a poté cca 15 minut vaříme (chřest musí být měkký). Na konec přidáme smetanu, lístky bazalky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dle chuti dosolíme.

Podáváme s opečenými krutonky a lístky bazalky.

Chřestová polévka s bazalkou-1

2 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..