Polévky

Krémová polévka s medvědím česnekem

Krémová polévka s medvědím česnekem-1

Máme tu sezónu medvědího česneku a s ním i nový slíbený recept. Tuto bylinu jsem měla možnost ochutnat již před 2 týdny na farmářských trzích ve formě pesta na topince. Musím říct, že od té doby mám pocit, že mi určitě vypálil všechny bacily v těle. Přestože jeho chuť je od tradičního česneku odlišnější (jemnější). Zvláště v čerstvé podobě má opravdu velkou sílu.

Kde se vzal ten trochu zvláštní název? Ano, tušíte správně, medvědí česnek má opravdu něco společného s oněmi velkými hnědými chlupáči. Když se medvědi probudí ze zimního spánku, je jimi tato bylina vyhledávanou potravou. Pro medvědy funguje něco jako jarní detox a proč to nezkusit i my.

Medvědí česnek je význačný tím, že krom jiných látek obsahuje vitamin C a alliin (po porušení listu se mění na alicin zodpovědný taktéž za typickou vůni této byliny), působí antibakteriálně a proti plísním. Nejvyužívanější jsou právě listy, které můžete použít do polévek, omáček, salátů, výše zmiňovaného pesta, k přípravě bylinkového másla,… Listy můžete také uchovávat zmražené. Sušení se příliš nedoporučuje, neboť tím ztrácí účinnost.

Na tuto bylinu můžete klidně vyrazit i sami, pozor však na případnou záměnu s konvalinkou, která je jedovatá. Medvědí česnek zaručeně poznáte podle česnekové vůně po rozemnutí listu mezi prsty.

Ingredience

  • 1 svazek medvědího česneku (cca 50g)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 střední brambory
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • chlebové krutonky

Postup

V hrnci na másle orestujeme na kolečka nakrájené jarní cibulky, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme na menší kostičky nakrájené brambory, osolíme a opepříme.

Přivedeme k varu a po 15 minutách přidáme nakrájený medvědí česnek. Vaříme dalších max. 5 minut (brambory musí být měkké). Na závěr přilijeme smetanu ke šlehání a nastrouháme trochu muškátového oříšku.

Polévku rozmixujeme, nemusí být úplně dohladka, lépe tak vyniknou menší kousky medvědího česneku. Podáváme s opečenými chlebovými krutonky.

Tip

Medvědí česnek stejně jako klasický česnek vařením ztrácí na své síle. Pokud máte rádi polévky hodně česnekové, přidejte ho až těsně ke konci vaření.

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..