Hlavní jídlo

Kuřecí kousky s medovou mrkví a kuskusem

Máme tu jaro a s ním i jarní recept s mrkví, petrželkou a kuskusem. Kuskus jako přílohu máme doma velmi rádi. Je rychlý na přípravu-nevaří se a jeho využití je všestranné. Co si tedy pod pojmem kuskus představit? Kuskus je těstovina, jedná se o spařenou krupici nejčastěji vyráběnou z tvrdozrnné pšenice (může se vyrábět i z jiných obilnin), která se tvaruje do kuliček. V obchode můžeme narazit také na celozrnnou variantu vyráběnou z celých zrn včetně slupky, která si uchovává více vitamínů a minerálů.

Dá se použít jako příloha, hlavní jídlo, ve slané či sladké variantě nebo i ve formě salátu. Malému ho připravuji k obědu s kousky zeleniny (mrkev, dýně, petržel, …) a masa nebo také na svačinu s ovocem jako např. mangem (můžete také doplnit lžící jogurtu). Já sama mám ráda sladkou variantu se sirupem (javorový, datlový), skořicí, rozinkami a kousky jablek.

Ingredience pro 2 porce

  • 2 kuřecí prsa
  • 3 malé mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 lžičky římského kmínu (čerstvě nadrcený)
  • sůl, pepř
  • Příloha: Petrželkový kuskus
    • 100 g kuskus
    • 250 ml zeleninový vývar nebo voda
    • 2-3 lžíce petrželky
    • 1 lžička másla
    • sůl

Postup

Menší mrkve nakrájíme na čtvrtiny, cibuli na kolečka a orestujte na oleji na pánvi. Přidáme kmín, med, osolíme a ještě chvíli restujeme. Poté zeleninu naběračkou vyjmeme a do výpeku vložíme maso. Pokud je potřeba přilijeme trochu oleje. Maso osolíme, opepříme a přisypeme sezamová semínka a taktéž restujeme.

Zeleninu s masem smícháme a můžeme nechat na cca 3 minutky zapéct v troubě pod grilem.

Příloha

Kuskus vsypeme do vhodné nádoby (nejlépe užší a vyšší, já používám velký hrnek nebo odměrku), přidáme máslo, sůl a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Promícháme a necháme 10-15 minut odstát (držte se instrukcí na obalu). Kuskus nabere vodu a zdvojnásobí svůj objem. Před samotným podáváním do něj vmícháme nadrobno nasekanou petrželku.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..