Kuřecí kousky s medovou mrkví a kuskusem
Máme tu jaro a s ním i jarní recept s mrkví, petrželkou a kuskusem. Kuskus jako přílohu máme doma velmi rádi. Je rychlý na přípravu-nevaří se a jeho využití je všestranné. Co si tedy pod pojmem kuskus představit? Kuskus je těstovina, jedná se o spařenou krupici nejčastěji vyráběnou z tvrdozrnné pšenice (může se vyrábět i z jiných obilnin), která se tvaruje do kuliček. V obchode můžeme narazit také na celozrnnou variantu vyráběnou z celých zrn včetně slupky, která si uchovává více vitamínů a minerálů.
Dá se použít jako příloha, hlavní jídlo, ve slané či sladké variantě nebo i ve formě salátu. Malému ho připravuji k obědu s kousky zeleniny (mrkev, dýně, petržel, …) a masa nebo také na svačinu s ovocem jako např. mangem (můžete také doplnit lžící jogurtu). Já sama mám ráda sladkou variantu se sirupem (javorový, datlový), skořicí, rozinkami a kousky jablek.
Ingredience pro 2 porce
- 2 kuřecí prsa
- 3 malé mrkve
- 1 cibule
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1/2 lžičky římského kmínu (čerstvě nadrcený)
- sůl, pepř
- Příloha: Petrželkový kuskus
- 100 g kuskus
- 250 ml zeleninový vývar nebo voda
- 2-3 lžíce petrželky
- 1 lžička másla
- sůl
Postup
Menší mrkve nakrájíme na čtvrtiny, cibuli na kolečka a orestujte na oleji na pánvi. Přidáme kmín, med, osolíme a ještě chvíli restujeme. Poté zeleninu naběračkou vyjmeme a do výpeku vložíme maso. Pokud je potřeba přilijeme trochu oleje. Maso osolíme, opepříme a přisypeme sezamová semínka a taktéž restujeme.
Zeleninu s masem smícháme a můžeme nechat na cca 3 minutky zapéct v troubě pod grilem.
Příloha
Kuskus vsypeme do vhodné nádoby (nejlépe užší a vyšší, já používám velký hrnek nebo odměrku), přidáme máslo, sůl a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Promícháme a necháme 10-15 minut odstát (držte se instrukcí na obalu). Kuskus nabere vodu a zdvojnásobí svůj objem. Před samotným podáváním do něj vmícháme nadrobno nasekanou petrželku.