Vepřové plátky na pórku s kešu oříšky
Každý pátek se teď u nás v Mladé Boleslavi konají farmářské trhy. Nakoupit můžete ovoce, květiny, sazeničky, pečivo, homemade výrobky a samozřejmě i zeleninu. Mě uchvátil krásný velký pórek a šup s ním do kočáru (nakupuji se svým synem). Přiznám se, že často něco takto koupím a teprve poté vymýšlím, co z toho uvařím. Pórková polévka je klasika, já se však rozhodla připravit ho jako hlavní jídlo. Vybrala jsem si k tomu krásné plátky vepřové pečeně. Samozřejmě můžete použít i maso nakrájené na kostičky, ale samotné plátky mají v tomto případě opravdu pěkný vizuální efekt.
Jelikož jsem chtěla, aby jídlo i trochu “křupalo”, doplnila jsem ho kešu oříšky. Pozor, kupuji vždy nesolenou variantu. Pokud byste měli po ruce jen solené, doporučuji velkou obezřetnost u dávkování. Znám případy, kdy si lidé solenými oříšky popř. arašídy zničili celé jídlo. Přeci jen obsahují značné množství soli, takže buď přidat raději trochu, nebo nechat chvíli odmočit ve vodě a slanou vodu slít. Dosolit můžete vždy, zatímco zachránit přesolené jídlo je mnohem horší a pracnější.
Tento měsíc jsme si na tomto vcelku rychlém a jednoduchém obědě pochutnali už dvakrát. Než jsem totiž stačila napoprvé jídlo nafotit, bylo fuč. 🙂
Ingredience
- 400 g vepřové pečeně- plátky
- 40 g plátků anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 ml vody
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 pórek
- 80 g nesolených kešu oříšků
Postup
Vepřové plátky naklepeme, slaninu i cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka.
V hrnci na oleji orestujeme cibulku, slaninu a prolisovaný česnek. Přidáme maso a taktéž chvíli orestujeme, aby se zatáhlo. Jelikož jsem použila menší hrnec, maso jsem restovala postupně.
Následně zaprášíme hladkou moukou, zalijeme sójovou omáčkou a vodou. Dusíme pod pokličkou 25 minut. Poté přidáme kešu oříšky a nakrájený pórek. Promícháme a necháme ještě cca 10 minut dusit. Vše je hotové, až je maso měkké.
Podáváme s rýží. U nás jasně vítězí rýže basmati.
2 komentáře
Pingback:
Pingback: