Tvarohový koláč s angreštem
Na mnohých zahrádkách právě vrcholí sběr angreštu. Já ten svůj dostala přímo natrhaný od mojí babičky. Angrešt roste na keříku či menším stromku, má úžasnou sladkokyselou chuť a může být různě zbarvený dle odrůdy od zelené, žluté až popř. červenou, kterou jsem dostala i já. Můžete ho ujídat jen tak, připravit z něj vynikající džem nebo právě tento svěží letní ovocný koláč.
Mimochodem už jste někdy slyšeli o Jostě? Je to kříženec mezi angreštem a černým rybízem a např. sirup z ní je neuvěřitelně chutný.
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 160 g cukr krupice
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 100 ml oleje
- 4 lžíce mléka
- 3 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- trocha citrónové kůry (nemusí být)
- 350 g angreštu
Postup
- Angrešt omyjeme, zbavíme stopek a necháme osušit.
- Mezitím si promícháme tvaroh s cukrem, citrónovou kůrou a vejci. Poté přilijeme mléko, olej a přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše smícháme do hladkého těsta. Nelekněte se, těsto je hutnější.
- Těsto “vlijeme” do vymazané a vysypané formy popř. remosky s pečícím papírem. Rozetřeme a poklademe ho kuličkami angreštu, některé kuličky můžeme i více zatlačit do těsta. Pokud chcete, aby vám nějaký ten angrešt zůstal na vrchu koláče, můžete ho trochu obalit v polohrubé mouce.
- Pečeme v troubě na 180 °C dle velikosti plechu. Po 20 minutách raději kontrolujeme pomocí špejle. Pokud se po zapíchnutí špejle na ni těsto nenalepí, koláč je hotový. Můžete péct i v remosce cca 45 minut.
5 komentáře
Božena
Udělala jsem zdravější variantu a místo polohrubé mouky, jsem dala špaldovou namíchanou s rýžovou, misto cukru med. Prášek do pečiva jsem dala celý a přidala i trochu sody. Tu ale příště rozpustím ve lžíčce rumu, jak se má.
Koláč je krásně nadýchaný. Děkuji za recept. ?
A pekla jsem 30 minut.
mia
Úplne luxusný všetkým doma chutí, prdopeč som dala celý a inak komplet podľa receptu, vrátane cca 50ml mlieka, ktorý je v ingredienciach uvedený ale v Postupe vypadol 😊 ďakujem za recept, ktorý určite zopakujeme!
Jana
prasku do peciva doporucujem pridat a doplnit to aj sodou bikarbonou, s uvedenou davkou to letelo smer kos
Ramona
Tvaroh v těstě je riziková záležitost,nikdy se mi to nepovedlo…je to moc těžká mokrá ingredience,takže už ne …
Mezi hrnci
Děkuji moc za doporučení. Určitě znovu odzkouším.