Cibulačka
Cibule je jedna z ingrediencí, která v domácnosti zpravidla nechybí. Nedávno jsem zde přidávala recept na Cibulový čaj a i tentokrát bude hrát cibule hlavní roli a to pro změnu v polévce. Kdo by neznal cibulačku, minimálně z doslechu. 🙂
I když hlavní ingredience je jasná, výsledek může být značně odlišný, a tak se můžete setkat s jejími různými variacemi. Někdo používá výhradně žlutou (kuchyňskou) cibuli, někdo přidává i bílou. Já si oblíbila kombinaci červené a žluté, už pro to, že červená cibule je přeci jen chuťově trošku odlišnější, je více nasládlá a dává podle mě tomuto jídlu v kombinaci s hovězím vývarem to správné grády. Taktéž můžete nahradit hovězí vývar kuřecím, či zeleninovým. Tím pádem bude cibulačka vždy chutnat trochu jinak. Hovězí vývar dává této polévce trochu svátečnější ráz a nemusíte mít strach připravit ji k nedělnímu obědu, či pro své přátele.
Ingredience
- 250 g žluté cibule
- 250 g červené cibule
- 50 g másla
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 1 lžička cukr krupice
- tymián
- pepř, sůl
Postup
Máslo rozehřejeme v hrnci a přidáme cibule nakrájené na půlkolečka. Promícháme a necháme za občasného mícháni restovat. Vůbec nemusíte spěchat, čím déle tím lépe. Je jen důležité hlídat, aby se cibule nezačala připalovat.
Jak se začne cibule více přichytávat k hrnci, přisypeme cukr, podlijeme vínem a necháme vařit na mírném plameni, za občasného mícháni, dokud se víno neodpaří.
Poté přisypeme lžíci mouky, promícháme a podlijeme vývarem. Přidáme tymián, pepř, sůl a vaříme aspoň půl hodiny.
Podáváme s opečenou nakrájenou bagetkou posypanou sýrem. Samozřejmě můžete použít nějaký ten lepší sýr jako je např. Gruyère, avšak jeho dostupnost je o něco horší. Já si vystačila s obyčejným strouhaným Goudou a chutnala i tak.