Cibulový čaj se zázvorem
Poslední dobou mám pocit, že se počasí zbláznilo. Chvíli pomalu jaro a hned nato nám do kočárku při procházce padá sníh. Takové prudké změny nejsou pro naši imunitu zrovna nej a bohužel se stalo to, čeho se bojí každá matka na mateřské. Onemocněla jsem jak já tak i můj syn. Kromě moderních léčebných přípravků pak přišel na řadu i cibulový čaj, který si pamatuji již z mládí. Čaj a pak prolisovaný česnek s medem podávaný na lžičce byli zaručené léčebné metody mojí maminky. Po dobu nemoci jsem ho vypila nepočítaně, ale musím uznat, že opravdu zabírá. Vnutila jsem ho i synovi, tam se to tedy s až tak velkou oblibou nesetkalo, ale něco málo vypil.
Pokud budete čaj dělat pro menší děti, připravte jej pouze z cibule (určitě vynechte zázvor)!
Příprava cibulového čaje může být dvojí. Buď jak v receptu níže jen přivedete k varu a necháte louhovat nebo můžete také stejně dlouhou dobu čaj vařit. Druhý způsob se hodí pro přípravu cibulového čaje bez zázvoru. Zázvor by delším vařením ztratil účinné látky.
Ingredience
- 500 ml vody
- 2 cibule
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 4 hřebíčky
- med na doslazení
Postup
Cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny, které rozdělíme na jednotlivé měsíčky a vložíme do hrnce. Přidáme hřebíčky, zázvor a vodu. Zázvor neloupejte, stačí pouze omýt a nastrouhat na hrubé straně struhadla.
Vše přivedeme k varu a ihned odstavíme. Necháme pod pokličkou aspoň 10 minut louhovat. Mám vyzkoušeno, že pokud na čaj zapomenete a necháte louhovat déle, nic se nestane.
Čaj scedíme a dosladíme medem, cukrem či sirupem. Já mám nejraději s domácím medem.