
Dýňový chléb
Podzim bude za chvíli oficiálně za námi a před tím, než budou následovat recepty na vánoční cukroví, se s ním symbolicky rozloučím v podobě receptu na dýňový chleba. Právě díky přidané dýni má tento chléb krásnou zlatavou barvu a díky fenyklu lehce nasládlou chuť. Dobré jak pro děti, tak dospělé. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvě upečený.
Ingredience
- 400 g dýňové pyré
- 500 g pšeničná chlebová mouka
- 100 g žitná chlebová mouka
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 70 ml vody
- 1/2 lžičky mletého fenyklu (můžete připravit v hmoždíři ze semínek)
- 2 lžičky soli
- 1 vejce na potření
Postup
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Použila jsem máslovou dýni, která má tu výhodu, že obsahuje spoustu dřeně a minimum semínek. Nejtěžší práce tedy je zbavit dýni slupky. Semínka taktéž vybereme a použijeme pouze dřeň, kterou nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce a přilijeme vodu. Vody dáváme tak, aby kousky dýně byly ponořené. Vaříme doměkka a následně vodu slijeme. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, necháme zchladnout a máme základní dýňové pyré. Pokud máme pyré víc, než potřebujeme, stačí naplnit do skleniček a zamrazit. Takto nám minimálně měsíc určitě vydrží.
Smícháme jednotlivé mouky a prosejeme. Přidáme sušené kvasnice, mletý fenykl, sůl a vše promícháme. Následně přidáme dýňové pyré a vlažnou vodu. Vypracujeme těsto (pokud se vám zdá těsto moc tuhé, přidejte trochu vody), které necháme 2-3 hodiny poprášené trochou mouky a zakryté na teplém místě kynout. V půlce kynutí těsto krátce prohněteme. Během kynutí nám zdvojnásobí objem. Poté vytvarujeme bochánek a dáme ho na nízký plech s pečícím papírem. Necháme cca 15 minut odpočinout a před vložením do rozehřáté trouby do něj navrchu uděláme 3 zářezy a pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Pro křupavější kůrku můžete na spodek trouby přidat hlubší plech naplněný vodou. Pečeme při 200 °C cca 40 minut.

