Nápoje

Bezový sirup

Kvetoucí bez je pro mě jedním ze symbolů jara. Je to rostlina, na kterou můžete narazit podél luk, na kraji lesů, … Spoustu let jsem květy pouze sušila a používala k přípravě čaje. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet přípravu bezového sirupu. Zde pár postřehů, kterými se řídím:

1, Sbírejte květy za slunného dne, aby nebyly mokré a byly plné pylu. Při sběru si hlídám, aby na nich nebyli broučci.

2, Květy dávat do převařené vody pokojové teploty (ne horká), aby výluh nezhnědl.

3, Citróny kupuji chemicky neošetřené a louhuji i s kůrou.

4, Výluh cedím přes síto vystlané gázou, aby neobsahoval žádné kousky květů, … 

5, Hotový sirup uchovávám v lednici a snažím se spotřebovat rychle (trvanlivost možné prodloužit varem během přípravy).

Ingredience

  • 2 l vody
  • 70 g kyseliny citrónové
  • cca 30 květů bezu černého
  • 2 bio citróny
  • 2 kg cukr

Postup

1, Vodu převaříme. Do teplé vody přidáme kyselinu citrónovou, promícháme a necháme v hrnci vychladnout.

2, Do hrnce s vodou a k. citrónovou dáme květy bezu černého a na kolečka nakrájené citróny.

3, Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin při pokojové teplotě louhovat.

4, Přecedíme přes sítou s gázou popř. plátno.

5, Do výluhu přisypeme cukr, zahřejeme a za míchání necháme cukr rozpustit.

6, Horký sirup nalijeme do čistých sklenic (promytých horkou vodou) a uzavřeme.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..