
Bezový sirup
Kvetoucí bez je pro mě jedním ze symbolů jara. Je to rostlina, na kterou můžete narazit podél luk, na kraji lesů, … Spoustu let jsem květy pouze sušila a používala k přípravě čaje. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet přípravu bezového sirupu. Zde pár postřehů, kterými se řídím:
1, Sbírejte květy za slunného dne, aby nebyly mokré a byly plné pylu. Při sběru si hlídám, aby na nich nebyli broučci.
2, Květy dávat do převařené vody pokojové teploty (ne horká), aby výluh nezhnědl.
3, Citróny kupuji chemicky neošetřené a louhuji i s kůrou.
4, Výluh cedím přes síto vystlané gázou, aby neobsahoval žádné kousky květů, …
5, Hotový sirup uchovávám v lednici a snažím se spotřebovat rychle (trvanlivost možná prodloužit varem během přípravy).
Ingredience
- 2 l vody
- 70 g kyseliny citrónové
- cca 30 květů bezu černého
- 2 bio citróny
- 2 kg cukr
Postup
1, Vodu převaříme. Do teplé vody přidáme kyselinu citrónovou, promícháme a necháme v hrnci vychladnout.
2, Do hrnce s vodou a k. citrónovou dáme květy bezu černého a na kolečka nakrájené citróny.
3, Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin při pokojové teplotě louhovat.
4, Přecedíme přes sítou s gázou popř. plátno.
5, Do výluhu přisypeme cukr, zahřejeme a za míchání necháme cukr rozpustit.
6, Horký sirup nalijeme do čistých sklenic (promytých horkou vodou) a uzavřeme.
