Bílá fazolová polévka
Luštěniny jsou u nás doma značně oblíbené. Fazole mám ráda na jakýkoliv způsob, ať už součástí burrita, chili con carne nebo právě této polévky. Do polévky můžete použít jakoukoliv klobásu dle chuti a pokud připravujete pro dospělé strávníky, nebojte se zvolit i nějakou tu ostřejší, dodá polévce ten správný šmrnc.
Pokud se řadíte mezi milovníky fazolí, určitě nezapomeňte vyzkoušet i tento recept https://www.mezihrnci.cz/2016/10/rajcatovo-spenatova-polevka/
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- koření (2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, drcený pepř) a sůl
- 1 l vody
- 3 brambory
- 200 g klobása (např. Ostravská)
- 1 fazole bílé v plechovce (400g)
- 1 smetana ke šlehání (200g)
Postup
1, Orestujeme cibulku na másle a zaprášíme hladkou moukou (cibulová jíška).
2, Přisypeme nové koření, bobkový list a zalijeme za stálého míchání postupně vodou. Osolíme.
3, Přidáme na menší kostičky nakrájené brambory, 2/3 na kolečka nakrájené klobásy a vaříme cca 15 minut.
4, Poté přidáme fazole i s nálevem z konzervy a dále vaříme, až jsou brambory měkké (cca 5 minut).
5, Na konci přilijeme smetanu pokojové teploty a krátce prohřejeme.
6, Na pánvičce orestujeme zbylou třetinu na kolečka nakrájené klobásy a ozdobíme jí polévku.
Dobrou chuť.