Tvarohové knedlíky
Tvarohové knedlíky jsou velmi jednoduché, rychlé, nenáročné na suroviny a můžete je plnit jakýmkoliv ovocem např. meruňkami nebo švestkami. U nás doma jsme také vždy mrazili neuvařené knedlíky do zásoby, pak už stačí jen vytáhnout a do pěti minut je oběd na stole.
Výhoda tohoto těsta je ta, že neobsahuje žádný přidaný cukr, a proto jsem nemusela mít žádné výčitky, když jsem je dávala svému synovi po prvním roce. Já je mám nejraději s mákem, cukrem a zalité pořádnou dávkou rozpuštěného másla. Pro děti pak doporučuju zálivku z jogurtu a případně můžete dosladit trochou rýžového či jiného “zdravějšího” sirupu.
Ingredience
- 1 měkký tvaroh (ve staniolu)
- cca 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného másla ( nemusí být)
- čerstvé ovoce
Postup
- Tvaroh promícháme s vejcem dohladka a přidáme mouku se špetkou soli a případně i máslo. Vypracujeme těsto. Necháme přikryté odpočinout v lednici.
- Švestky/meruňky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Jelikož jsou poměrně velké, balím vždy půlky, ale pokud vám nevadí větší knedlíky, klidně zabalte ovoce celé.
- Z těsta si vždy vezměte kousek a zabalte do něj půlku ovoce, v ruce pak vytvarujte do kuličky. Těsto se může na ruce trochu lepit, obalte si je v průběhu několikrát v mouce dle potřeby.
- Hotové knedlíky dáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 5 minut. Já se řídím tím, že poté, co všechny knedlíky vyplavou na hladinu (ujistěte se případně lžící, že se nepřilepily ke dnu), vařím je ještě 1-2 minutky.