Dezerty

Rozinkové bochánky

Nejenom na Velikonoce můžete vyzkoušet tyto kynuté bochánky. Pokud se ve vaší rodině najde někdo, kdo rozinky zrovna nemusí, tím, že se přidávají do těsta až po nakynutí, můžete klidně nějaký ten bochánek připravit i bez nich. Taktéž klidně zaexperimentujte a použijte místo rozinek sušené brusinky. Bochánky můžete podávat posypané moučkovým cukrem, popř. před pečením posypat mandlovými lupínky.

Ingredience

  • cca 550 g polohrubé mouky
  • kvásek:
    • 3/4 kostky droždí
    • 150 ml teplého mléka
    • 1 lžička cukru krupice
    • 1 zarovnaná lžička polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g sádla
  • 2 žloutky
  • 80 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • trocha muškátového oříšku
  • špetka soli
  • velká hrst omytých rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce + 1 lžička medu na potření
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup

1. Z výše uvedených surovin si připravíme kvásek a necháme v teple vzejít. Používám vysokou sklenici, kde je krásně vidět, jak kvásek zdvojnásobí objem.

2. Smícháme mouku, cukr, přilijeme kvásek, zbylé mléko, vejce, tuky a přidáme špetku soli a muškátového oříšku. Vše nejlépe pomocí robota promícháme, až se vytvoří kompaktní těsto, které se nalepí na stěnu nádoby. 

3. Nádobu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Délka kynuti závisí na okolních podmínkách, minimálně 1 hodinu.

4. Do vykynutého těsta přidáme rozinky, rozdělíme na cca 12 kousků a tvarujeme bochánky, které dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě cca 20 minut odpočinout.

5. Následně bochánky pomažeme rozmíchaným vajíčkem s medem a pečeme při 180 °C cca 20 minut.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..