Vepřová panenka s medovými mrkvičkami a bramborovou kaší
Jaro je v plném proudu, za chvíli tu máme Velikonoce a je třeba nějak “osvěžit” i náš jídelníček. Velká porce mrkvičky, hrst čerstvé voňavé petrželky a osvěžující pomeranč, to je základem tohoto receptu. Díky vepřovému masu pak tímto jarnějším receptem nepohrdne ani mužská část rodiny.
Ingredience pro 3-4 porce
- cca 0,5 kg vepřové panenky
- olivový olej, sůl, pepř
- 0,5 kg mrkve
- marináda
- 1 lžíce olivového oleje
- 3/4 lžíce medu
- 1 lžíce šťávy z pomeranče
- sůl, pepř
- příloha: bramborová kaše
- čerstvá petrželka
- plátky pomeranče
Postup
Mrkve omyjeme a oloupeme, poté nakrájíme na čtvrtiny, dáme do pekáče vyloženém pečícím papírem a promícháme s marinádou. Pečeme na 200 °C cca 30-40 minut.
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a očistíme od blan. Poté osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran na olivovém oleji. Dáme do vhodné zapékací misky společně s olejem a pečeme v troubě cca 20 minut.
Vepřovou panenku nakrájíme a podáváme s pečenými mrkvičkami, bramborovou kaší a vše dozdobíme čerstvou petrželkou a plátky pomeranče.
Tip! Klidně upečte vepřovou panenku společně se zeleninou, jen si hlídejte dobu pečení jednotlivých ingrediencí.
2 komentáře
Lucka
Mňam, díky za recept. Ivčo, jak docílit toho, aby byla panenka akorát? Stačí dodržovat čas nebo jinak ohlídat? Většinou ji vysuším…
Mezi hrnci
Určitě zbytečně nepřesušit v troubě tzn. 15-20 minut. Vyplácí se mi taky, po vyndání z trouby ji nechat chvíli zabalenou v alobalu a pak nakrájet.