Hlavní jídlo

Vepřová panenka s medovými mrkvičkami a bramborovou kaší

Jaro je v plném proudu, za chvíli tu máme Velikonoce a je třeba nějak “osvěžit” i náš jídelníček. Velká porce mrkvičky, hrst čerstvé voňavé petrželky a osvěžující pomeranč, to je základem tohoto receptu. Díky vepřovému masu pak tímto jarnějším receptem nepohrdne ani mužská část rodiny.

Ingredience pro 3-4 porce

  • cca 0,5 kg vepřové panenky
  • olivový olej, sůl, pepř
  • 0,5 kg mrkve
  • marináda
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 3/4 lžíce medu
    • 1 lžíce šťávy z pomeranče
    • sůl, pepř
  • příloha: bramborová kaše
  • čerstvá petrželka
  • plátky pomeranče

Postup

Mrkve omyjeme a oloupeme, poté nakrájíme na čtvrtiny, dáme do pekáče vyloženém pečícím papírem a promícháme s marinádou. Pečeme na 200 °C cca 30-40 minut.

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a očistíme od blan. Poté osolíme, opepříme a orestujeme ze všech stran na olivovém oleji. Dáme do vhodné zapékací misky společně s olejem a pečeme v troubě cca 20 minut.

Vepřovou panenku nakrájíme a podáváme s pečenými mrkvičkami, bramborovou kaší a vše dozdobíme čerstvou petrželkou a plátky pomeranče.

Tip! Klidně upečte vepřovou panenku společně se zeleninou, jen si hlídejte dobu pečení jednotlivých ingrediencí.

2 komentáře

  • Lucka

    Mňam, díky za recept. Ivčo, jak docílit toho, aby byla panenka akorát? Stačí dodržovat čas nebo jinak ohlídat? Většinou ji vysuším…

    • Mezi hrnci

      Určitě zbytečně nepřesušit v troubě tzn. 15-20 minut. Vyplácí se mi taky, po vyndání z trouby ji nechat chvíli zabalenou v alobalu a pak nakrájet.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..