Dezerty

Velikonoční beránek

Hody, hody, doprovody … za týden tu máme Velikonoce, a i když je na pečení velikonočního beránka ještě čas, recept jsem vám připravila už teď. Velikonoce bez něj si totiž nedovedu představit. U nás ho vždycky peče má babička, jelikož velikonoční čas trávíme tradičně na Moravě. Celý velikonoční víkend a samozřejmě i pondělí se nese v postupném objíždění příbuzenstva, takže můžu říct, že můj zadek si opravdu neodpočine, ale i tak mám toto období a jeho zvyky strašně ráda. 🙂

Ingredience

  • 12 dkg másla
  • 6 dkg sádla
  • 1 vejce
  • 4 vejce rozdělená na žloutky a bílky
  • 250 g cukr krupice
  • kůra a šťáva z 1/2 citrónu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • rozinky na dozdobení

Postup

  1. Máslo a sádlo necháme pořádně změknout (klidně trochu povolíme v mikrovlnce, nesmí být však rozpuštěné a moc teplé).
  2. Tuky smícháme s cukrem, vejcem, žloutky, citrónovou šťávou a kůrou. Vše utřeme do pěny.
  3. Následně přidáme sníh ze 4 bílků a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše pořádně promícháme.
  4. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na beránka.
  5. Pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Pokud vám beránek začne svrchu příliš tmavnout, přikryjte ho při pečení alobalem.

Tip

Hotového beránka dozdobte rozinkami. K jejich upevnění jsem použila kašičku z moučkového cukru a trochy vody.

Velikonoční beránek-2

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..