Velikonoční beránek
Hody, hody, doprovody … za týden tu máme Velikonoce, a i když je na pečení velikonočního beránka ještě čas, recept jsem vám připravila už teď. Velikonoce bez něj si totiž nedovedu představit. U nás ho vždycky peče má babička, jelikož velikonoční čas trávíme tradičně na Moravě. Celý velikonoční víkend a samozřejmě i pondělí se nese v postupném objíždění příbuzenstva, takže můžu říct, že můj zadek si opravdu neodpočine, ale i tak mám toto období a jeho zvyky strašně ráda. 🙂
Ingredience
- 12 dkg másla
- 6 dkg sádla
- 1 vejce
- 4 vejce rozdělená na žloutky a bílky
- 250 g cukr krupice
- kůra a šťáva z 1/2 citrónu
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- rozinky na dozdobení
Postup
- Máslo a sádlo necháme pořádně změknout (klidně trochu povolíme v mikrovlnce, nesmí být však rozpuštěné a moc teplé).
- Tuky smícháme s cukrem, vejcem, žloutky, citrónovou šťávou a kůrou. Vše utřeme do pěny.
- Následně přidáme sníh ze 4 bílků a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše pořádně promícháme.
- Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na beránka.
- Pečeme při 160 °C cca 1 hodinu. Pokud vám beránek začne svrchu příliš tmavnout, přikryjte ho při pečení alobalem.
Tip
Hotového beránka dozdobte rozinkami. K jejich upevnění jsem použila kašičku z moučkového cukru a trochy vody.
Jeden komentář
Pingback: