Vepřová panenka se špenátem a gnocchi na bílém víně
I když je vepřová panenka poněkud dražší, určitě stojí za vyzkoušení. Občas jsem si ji dala i v restauraci, ne všude ji však dokážou dobře připravit. Už jsem párkrát jedla vysušenou popř. gumovou vepřovou panenku a proto, pokud si chci pochutnat, tak si ji raději připravím sama. Při pečení pak platí raději dříve na maso kouknout a ochutnat, než to přešvihnout.
Ingredience pro 3-4 porce
- cca 400 g vepřové panenky
- 100 g mraženého listového špenátu
- 1-2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 100 ml bílého vína
- 50 ml smetany ke šlehání
- olej
- sůl, pepř (4 druhy pepře)
- 1 balení gnocchi (500 g)
Postup
Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Poté přidáme rozmražený špenát, osolíme, opepříme a vše zalijeme bílým vínem a cca 5 minut pod pokličkou povaříme. Dle potřeby přilijeme trochu vody. Nakonec přilijeme smetanu a povaříme do požadované hustoty směsi.
Vepřovou panenku zbavíme přebytečných blan, osolíme, opepříme a na nejvyšším stupni (plameni) krátce osmahneme ze všech stran dozlatova. Poté vložíme do menší zapékací mísy popř. pekáčku a bez přikrytí pečeme v troubě při 200 °C cca 15-20 minut. Doba závisí na velikosti masa i na vlastních chuťových preferencích (dorůžova upečené popř. zcela propečené).
Gnocchi uvaříme dle návodu, smícháme se špenátovou směsí a podáváme s na tenčí plátky nakrájenou vepřovou panenkou.
Jeden komentář
mirda Nováková
vepřová panenka