Hlavní jídlo

Zapečené batáty s lososem a jarní cibulkou

Losos je ryba, která patří u nás doma k těm nejoblíbenějším. Ať už v syrovém stavu ve formě tataráku, klasicky pečená či v polívce. Byla to také první ryba, kterou ochutnal náš malý a musím říct, že si ji ihned oblíbil. Výhodou kupovaných filetů je absence kostí, takže na rozdíl od pstruha, kterého mám tedy taky moc ráda, se nemusím bát, že se mi nějakou tou zapomenutou kůstkou syn zadáví.

Tento recept je kombinací nasládlých batátů, kyselejší zakysané smetany, citrónu, ryby, jarní cibulky a aromatické petrželky.

Do budoucna chci určitě i vyzkoušet alternativu s bílým jogurtem místo zakysané smetany. Můžete vyzkoušet i vy.

Ingredience

  • 0,5 kg batátů
  • 300 g lososa
  • 3 jarní cibulky
  • velká hrst petrželky
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 40 g strouhaného parmazánu (popř. jiného sýru)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř (4 druhy pepře)

Postup

  1. Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kostičky (cca 1,5-2 cm), přivedeme v hrnci s vodou k varu a vaříme 8 minut.
  2. Do zapékací mísy nalijeme olej, přidáme jarní cibulku, nasekanou petrželku, na menší kousky nakrájeného lososa, napůl uvařené batáty a zakysanou smetanu. Zakápneme citrónem, osolíme a opepříme.  Vše pořádně promícháme. Nakonec zasypeme nastrouhaným parmazánem.
  3. Pečeme při 200 °C cca 25 minut. Ke konci doby pečení můžete zapnout funkci gril, pokud ji vaše trouba má.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..