Vaječný likér
Už jste někdy zkusili připravit domácí vaječný likér? S tímto receptem to bude hračka a s hotovým likérem si můžete připít třeba u večerní pohádky. Díky tomu, že se likér při přípravě vaří, nemusíte mít strach z nákazy ze syrových žloutků. A co se zbylými bílky? Co takhle vyzkoušet třeba tradiční pusinky.
Ingredience
- 4 žloutky
- 1 salko
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 1 smetana ke šlehání
- 2,5 dl rumu
Postup
- Do hrnce nalijeme polovinu mléka (100 ml), smetanu ke šlehání a salko. Promícháme a přivedeme za občasného promíchání k varu. – 1. směs
- Mezitím metličkou rozmícháme žloutky, zbytek mléka (100 ml) a vanilkový cukr. – 2. směs
- Při prvních známkách varu první směsi, odstavíme hrnec z plotny a pomalu po troškách do něj za stálého míchání přilijeme připravenou druhou žloutkovou směs.
- Poté dáme znovu obsah hrnce na plotnu a prohříváme mírným varem do zhoustnutí. Nezapomeňte dobře míchat, aby se směs nepřipálila.
- Hotovou směs dáme chladit do studené vodní lázně a občas promícháme do vychladnutí.
- Nakonec do vychladlé směsi přilijeme rum, promícháme a plníme do čistých lahví.
Udržujte v chladu.