
Cibulový koláč se slaninou
Tímto cibulovým koláčem se zavděčíte každé návštěvě. Není zas tak složitý, i když je příprava trochu delší, díky nutnosti odležení těsta. Pokud budete postupovat přesně podle návodu a těsto nebudete zbytečně dlouho v rukách a teple zpracovávat, určitě se výsledek zadaří a vy si ho zamilujete. Nejvíc mi chutná teplý, ale klidně podávejte i za studena.
Náplň můžete samozřejmě jakkoliv obměňovat. Přidejte třeba žampiony, papriku či rajčata, …
Ingredience
- Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1-2 lžíce vody
- špetka soli
- Náplň
- 1 červená cibule
- 1 žlutá cibule
- 1 smetana ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g anglické slaniny
- 80 g sýru Eidam
- trocha oleje na orestování
- sůl, pepř
Postup
- Prosejeme mouku, nastrouháme do ní na hrubé části struhadla máslo (přímo vytažené z lednice), poté přidáme vejce a prsty zpracujeme těsto. Vodu přidáváme postupně podle nutnosti. Postupujeme rychle a těsto příliš nehněteme. Hotové těsto nemusí být zcela hladké. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme aspoň na hodinu do lednice odpočinout (klidně přes noc).
- Těsto vyválíme na pomoučeném vále, přeneseme do formy o průměru cca 28 cm a propícháme jeho povrch vidličkou. Strčíme zpátky do lednice a mezitím si připravíme náplň.
- Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a orestujeme na troše oleje. Můžeme přidat i půl dávky slaniny a taktéž ji orestovat. Necháme vychladnout.
- Vejce rozšleháme, smícháme se smetanou, nastrouhaným sýrem, slaninou, opepříme a osolíme.
- Vyndáme těsto z lednice, nalijeme na něj vaječno-smetanovou směs (bod 4.) a rovnoměrně rozvrstvíme orestovanou cibuli (bod 3.).
- Pečeme při 200 °C cca 35 minut.

