
Zapečené brambory se špenátem, hráškem a tuňákem
Už jste zkusili kombinaci špenátu, hrášku a tuňáka? Pokud ne, určitě se mrkněte na tento ne příliš složitý, zato ale opravdu chutný recept. A proč zrovna tato kombinace? Mám ráda jakoukoliv kuchařskou výzvu a jednu takovou nedávno vyhlásil portál Blogerky.cz. Hlavním tématem byla mražená zelenina Dione, z které jsme my blogerky měly připravit nějaký ten recept.
Nejčastěji kupuji čerstvou zeleninu, ale bez dvou mražených zelenin se náš mrazák určitě neobejde a těmi jsou hrášek a špenát. Čerstvý hrášek je dosti špatný k sehnání, a když už, tak je potřeba ho ještě vyloupat. To je dobrá zábava pro větší děti, ale ne když chcete ušetřit čas, proto u nás taky preferujeme právě mražený. Navíc se dá použít jak do rizota, do polévky, k těstovinám, do slaného koláče,… Stejné je to pak u špenátu, tam si jednou za čas koupím čerstvý baby špenát, ale bohužel je nutné ho celkem rychle spotřebovat, v lednici nám dlouho nevydrží, proto mívám po ruce i mražený, pro případné náhlé kuchařské experimenty.
Poslední dobou mám trochu problém dostat do syna cokoliv zeleného. Pravidelně se mi stává, že mi z jídla vybírá kousky bylinek, pórku, … Tentokrát se ale vše dostalo přesně tam kam má … do bříška. Tak ať chutná i vám
Ingredience
- 700 g brambor
- 200 g mraženého listového špenátu např. Dione listový špenát
- 100 g mraženého hrášku např. Dione hrášek
- 1 konzerva tuňáka (80 g)
- 1 červená cibule
- 1 smetana ke šlehání
- 2 vejce
- 100 g sýru Eidam
- pepř, sůl, špetka muškátového oříšku
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cibuli nakrájíme na kolečka. Mražený špenát dáme na pánvičku a krátce zahřejeme, dokud se nám nerozmrazí. Ke konci k němu můžete přidat i mražený hrášek.
Zapékací mísu vymažeme trochou oleje (např. olivového), poklademe vrstvou brambor a na ni pak dáme polovinu množství cibule, směsi špenátu s hráškem a tuňáka.
Vše zalijeme třetinou předem připravené tekuté směsi z vajec, smetany, koření a soli.
Dáme další vrstvu z brambor a zbylou polovinu cibule, špenátu, hrášku a tuňáka. Zalijeme druhou třetinou smetanovo-vaječné směsi.
Zakončíme vrstvou brambor zalitou zbytkem smetanovo-vaječné směsi.
Pečeme v troubě při 190 °C. Po 45 minutách posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších cca 10 minut. Brambory musí být po zapečení měkké.
Podáváme ozdobené petrželkou.
Vrstvení
Počet vrstev záleží na velikosti vaší zapékací mísy.
- brambory
- cibule špenát, hrášek, tuňák + zalít smetanovo-vaječnou směsí
- brambory
- cibule špenát, hrášek, tuňák + zalít smetanovo-vaječnou směsí
- brambory + zalít smetanovo-vaječnou směsí
- strouhaný Eidam


2 komentáře
Pingback:
Jaryn z Nemanic
vytecny recept, hlavne kvuliva tomu, ze jsem v mrazaku nasel hrasek a spenat. jen jsem nejak neodhadl mnozstvi brambor a trochu to lezlo ven ze zapekavi misy a pak jsem tam taky zapomnel dat tunaka, tak ten tam prisel az po zapeceni :-))