
Mrkvová pomazánka s kešu
Už druhý den si pochutnáváme na mrkvové kešu pomazánce. Díky restované mrkvi a cibulce dostane pomazánka příjemnou nasládlou chuť, kterou si oblíbí i vaše děti. Rozmixované kešu oříšky pak dodají ty správné tuky, díky nimž se pomazánka obejde bez másla a je tedy vhodná i pro příznivce veganství.
K dochucení pomazánky jsem použila lístky koriandru. Tato voňavá bylinka je u nás doma velmi oblíbená a právě její specifická chuť má taktéž řadu odpůrců. I já měla nejdřív obavy, jak ji můj syn přijme a zdali bude chutnat. Naštěstí je v tomhle po mamince a pomazánka v nesolené verzi sklidila velký úspěch. Pokud si však nejste touto bylinkou jistí, klidně použijte kadeřavou petrželku, která dodá pomazánce zase trochu jinou, ale vůbec ne špatnou chuť.
Ingredience
- 2-3 mrkve (180 g)
- 1 malá cibule
- 100 g nesolených kešu
- 2 lžíce olivového oleje (1 lžíce na restování + 1 lžíce na pomazánku)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl, drcený pepř
- čerstvé koriandr lístky popř. petrželka
Postup
- Mrkve oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno a vše orestujeme na pánvi na lžíci olivového oleje.
- Kešu oříšky rozemeleme v mixéru najemno, přidáme orestovanou zeleninu, citrónovou šťávu a lžíci olivového oleje. Vše rozmixujeme. Pokud chcete hladkou konzistenci, použijte tyčový mixér.
- Poté dochutíme drceným pepřem a solí. Pokud budete dávat pomazánku menším dětem, klidně sůl vynechejte.
- Nakonec opatrně vmícháme nasekané lístky koriandru popř. petrželky.
- Podávejte s pečivem popř. s topinkami potřenými česnekem.

