Dezerty

Jahodový koláč s mascarpone a bílou čokoládou

Tento slavnostnější koláč čekal mého manžela při návratu z Ameriky. Pochutnali jsme si na něm všichni tři včetně našeho syna, kterému jahody začaly obzvlášť chutnat. Měla jsem radost, že jsem na ně na trhu natrefila, ale stejnou službu by určitě udělaly např. maliny. Můžu také říct, že úplně nejlíp chutnal tento koláč druhý den, kdy se náplň a těsto krásně propojili.

Ingredience

  • těsto
    • 170 g hladká mouka
    • 30 g cukr moučka
    • 1 vanilkový cukr
    • 80 g máslo
    • 1 vejce
    • 1 lžíce mléka
  • krém
    • 1 mascarpone
    • 1 smetana ke šlehání
    • 100 g bílé čokolády
  • 300 g jahod

Postup

Smícháme mouku, cukr, vejce, mléko a změklé máslo. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň hodinu v lednici odležet. Klidně můžete nechat i přes noc.

Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vložíme do formy o průměru 24 cm. Těsto propícháme vidličkou a zatížíme alobalem, na který nasypeme luštěniny či rýži pro zatížení. Já používám cizrnu, kterou pak uschovám pro další použití (pečení koláčů).

Jahodový koláč s bílou čokoládou a mascarpone (5 of 2)

Pečeme při 180 °C cca 35 minut

Upečený koláč necháme vychladnout a následně plníme krémem a ozdobíme jahodami. Skladujeme v lednici.

Krém

Bílou čokoládu nalámeme na menší kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout (nesmí však ztuhnout). Čokoládu smícháme s mascarpone a přidáme vyšlehanou smetanu.

Jahodový koláč s bílou čokoládou a mascarpone-7


Jahodový koláč s bílou čokoládou a mascarpone-5

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..