Jahodový koláč s mascarpone a bílou čokoládou
Tento slavnostnější koláč čekal mého manžela při návratu z Ameriky. Pochutnali jsme si na něm všichni tři včetně našeho syna, kterému jahody začaly obzvlášť chutnat. Měla jsem radost, že jsem na ně na trhu natrefila, ale stejnou službu by určitě udělaly např. maliny. Můžu také říct, že úplně nejlíp chutnal tento koláč druhý den, kdy se náplň a těsto krásně propojili.
Ingredience
- těsto
- 170 g hladká mouka
- 30 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 80 g máslo
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- krém
- 1 mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 300 g jahod
Postup
Smícháme mouku, cukr, vejce, mléko a změklé máslo. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň hodinu v lednici odležet. Klidně můžete nechat i přes noc.
Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vložíme do formy o průměru 24 cm. Těsto propícháme vidličkou a zatížíme alobalem, na který nasypeme luštěniny či rýži pro zatížení. Já používám cizrnu, kterou pak uschovám pro další použití (pečení koláčů).
Pečeme při 180 °C cca 35 minut
Upečený koláč necháme vychladnout a následně plníme krémem a ozdobíme jahodami. Skladujeme v lednici.
Krém
Bílou čokoládu nalámeme na menší kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout (nesmí však ztuhnout). Čokoládu smícháme s mascarpone a přidáme vyšlehanou smetanu.