Fazolky na smetaně
Jsou jídla, která mám neodmyslitelně spojená právě s létem a jedním z nich jsou i fazolky na smetaně. Žluté lusky máme každé léto ze zahrádky babiččiny kamarádky a já se na ně vždycky moc těším. Je pravda, že většinou se ke mně fazolky dostanou až jako hotové jídlo připravené na Moravě mou maminkou. No tentokrát mi fazolky dovezla až do Čech a tak jsem se vrhla do vaření tohoto pokrmu zase já.
Ingredience
- 350 g fazolek
- 1 cibule
- cca 300 ml vody
- 1 smetana ke šlehání
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kopru
- pepř, sůl
- 1/4 kostky masoxu (nemusí být)
Postup
- Fazolky opláchneme, špičaté konce odkrojíme a zbylou část nakrájíme na cca 2 cm kousky.
- V hrnci si na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, poté zaprášíme moukou a zamícháme.
- Přisypeme kousky fazolek a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme mírným varem 10 minut. Můžete přidat trochu masoxu, popř. jen lehce osolte a opepřete. Ze začátku jsem použila pokličku, ke konci jsem ji oddělala.
- Na závěr přidáme nasekaný kopr, obě smetany, krátce povaříme a případně dosolíme. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, zahustěte jíškou a ještě povařte, pokud naopak hustá, přilijte vodu.
- Podávejte s vařenými brambory a vejcem.