Dezerty

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami

Tuto piškotovou roládu jsem připravovala na víkendovou oslavu narozenin mých dvou kamarádek. Trošku jsem si s ní vyhrála, ale klidně můžete použít pouze recept na těsto a dozdobit dle svého např. čokoládovou polevou popř. posypáním moučkovým cukrem.

Recept na základní těsto mám od své prababičky, která roládu plnila pudinkovo-máslovým kakaovým krémem s trochou rumu. Počítejte s tím, že je těsto trochu sladší, takže tomu můžete uzpůsobit i slazení náplně. Krásně se mi s ním pracovalo, pěkně se roztíralo a při rolování netrhalo.

Oslava se nakonec i přes občasný jarní deštík velmi vydařila. Není nad to strávit celý den u Jezera s partou supr lidí a dětí, povídat si, hrát si, popíjet domácí limonádu, pivo a samozřejmě i mlsat nějaké ty dobroty, jelikož určitě nebývám jediná, co něco doveze. Taktéž gril jede na plný obrátky a grilované žampiony se už staly jakousi tradicí na této akci. Již několikátým rokem si tedy rezervuji červnový víkend pro setkání s nimi. Jsem moc ráda, že mám takové kamarády, kteří mě velmi ochotně přijali mezi sebe, když jsem se sem přistěhovala z Moravy a nikoho tu neznala.

Ingredience

  • těsto pro tmavý dekor
    • 1 vejce
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 zarovnaná lžíce kakaa
    • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • těsto
    • 5 vajec (bílků a žloutků)
    • 80 g polohrubé mouky
    • 120 g cukr moučka
  • krém
    • 1 tučný tvaroh ve staniolu
    • 50 g másla
    • 1 vanilinový cukr
    • 1 lžička moučkového cukru (nemusí být)
    • 1 lžíce mléka
  • jahodový džem
  • 250 g jahod
  • dozdobení
    • čerstvé jahody
    • lístky meduňky
    • 1/2 smetany ke šlehání + necelá 1/2 ztužovače šlehačky

Postup

Příprava tmavého dekoru

Nejprve si připravíme tmavé těsto na dekorování. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hladkou kašičku. Těsto by mělo být hutnější, ale tak akorát, aby se vám podařilo vytlačit ze zdobičky, pomocí níž kreslíme na pečící papír libovolné tvary. Tvary si můžete na pečící papír také předkreslit tužkou. Poté dáme oparně ozdobený pečící papír do mrazáku na 30 minut, aby těsto hezky ztuhlo.

Piškotová roláda-6

Příprava krému

Změklé máslo vyšleháme a vmícháme do něj cukr a následně i tvaroh s mlékem.

Příprava piškotové rolády

Na samotnou piškotovou roládu si rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu a poté za stálého šlehání po lžičkách přidáváme cukr a nakonec i postupně žloutky. Do vyšlehané směsi vmícháme mouku.

Vytáhneme z mrazáku ozdobený pečící papír, dáme na plech a na tmavé tvary nalijeme a opatrně rozetřeme piškotové těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 9 minut (dobu pečení můžete i zkrátit, záleží na vaší troubě).

Hotovou roládu vyndáme a necháme na plechu cca 5 minut odpočinout, poté dáme na utěrku, sloupneme opatrně papír, stočíme a necháme vychladnout. Nezapomeňte roládu stočit tak, aby dekorovaná strana byla navrchu.

Piškotová roláda-7

Dokončení

Poté co roláda zchladne, rozvineme ji. Plát namažeme marmeládou, poté vrstvou krému  a rozložíme jahody (já měla menší, tak jsem je krájela na poloviny, můžete krájet i plátky). Roládu stočíme a necháme zakrytou uležet v lednici.

Piškotová roláda-5

Před podáváním ozdobíme vyšlehanou šlehačkou (smetana ke šlehání+ztužovač), jahodami a lístky meduňky.

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami-3

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami-2

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..